Драма отетих монахиња у Сирији се наставља

Сиријска групација «Бригаде слободног Каламуна» преузела је на себе одговорност за отмицу монахиња из манастира у граду Малули и захтевала је да се из затвора ослободи хиљаду затвореница, преноси Интерфакс-Религија позивајући се на либански лист «Дејли стар».

- Монахиње се налазе на сигурном месту, али неће бити ослобођене док не буде задовољено неколико наших захтева. Главни је ослобађање хиљаду сиријских жена из режимских затвора, наводе се речи представника групације Мухамеда Абу ал-Фида. По његовим речима, захтеви отмичара су предати Ватикану у току телефонског разговора између настојатељице манастира и представника Католичке цркве.

Његово Блаженство Патријарх антиохијски г. Јован упутио је у понедељак апел светској заједници да мобилише своје снаге и помогне ослобађање монахиња киднапованих из древног манастира Свете Текле у сиријском граду Малула: -Наш вапај је упућен међународној заједници и светским владама за ослобођење монахиња Свете Текле и сирочади који су јуче затворени. Отмица монахиња је груба увреда људског достојанства и гласа мира у Сирији и целом Средоземљу.

И Московска Патријаршија је осудила ову, како се наводи, циничну акцију екстремиста који заслужују праведну казну. Другог дана децембра 2013. године припадници наоружане сиријске опозиције су у току борби за древни град Малула, који претежно насељавају хришћани, запосели православни женски манастир Свете првомученице Текле, при којем ради и сиротиште за неколико десетина девојчица. По пристиглим информацијама део сестринства и штићеница ове свете обитељи, на челу с настојатељицом игуманијом Пелагијом (Сајаф), екстремисти су узели као таоце и одвезли у непознатом правцу. Постоје информације да су неке монахиње за време напада на манастир задобиле ране различитог степена тежине, а сама обитељ је знатно оштећена.

Московска Патријаршија се придружује апелу Његовог Блаженства Патријарха Антиохијског, изражава пуну солидарност са Светом Антиохијском Црквом, дубоко саосећа са свима настрадилима и категорички осуђује циничну акцију екстремиста који заслужују праведну казну. Наступило је време кад људи добре воље треба да изразе недвосмислено неприхватање оваквих нељудских дела, да једнодушно осуде тероризам, без обзира на то под каквим паролама да се скрива. Руска Православна Црква се ватрено моли за отете сестре манастира свете Текле исто као и за митрополита Павла и Григорија Јована Ибрахима које су терористи раније киднаповали, и за друге заробљене хришћане, свештенослужитеље и мирјане, за сав многострадални сиријски народ.

Као што је раније саопштено, група сиријских побуњеника киднаповала је 1. новембра 2013. године дванаест монахиња из православног манастира Свете Текле у Малули, граду северно од Дамаска. Претпоставља се да су монахиње одведене у Јабруд, упориште побуњеника удаљеном 80 километара од Дамаска.

према прилозима преузетим са www. pravoslavie.ru