Друга недеља Великог и Часног поста у храмовима Сиднеја

Друга недеља Великог и Часног поста у храмовима Сиднеја
Друга недеља Великог и Часног поста у храмовима Сиднеја
Друга недеља Великог и Часног поста у храмовима Сиднеја
Друга недеља Великог и Часног поста у храмовима Сиднеја

Сиднејско намесништво увелико је упловило у токове Великог и Часног поста. Након међуправославне прославе Недеље православља, у другој недељи поста кренула су и саборна богослужења и друге активности по храмовима у Сиднеју.

У петак, 14. марта 2014. године, од 18 часова свету архијерејску Литургију Пређеосвећених Дарова служио је владика Иринеј у најстаријем српском храму у Аустралији, цркви Светог Саве у сиднејском насељу Флемингтон. Епископу су саслуживали протојереј-ставрофор Никола Билић и надлежни парох, протонамесник Саша Чолић. За певницом су били скоро сви српски свештеници из Сиднеја, а чтецирали су богослови са Православног богословског факултета ”Свети Андреј Првозвани” из Сиднеја. Коло српских сестара припремило је вечеру за велики број верника који се и ове вечери окупио у ”тихој светлости” вечерњег причешћа спасоносним даровима Господа Исуса Христа.

У недељу, 16. марта 2014. године, у храму Светог Николе у Блектауну, служено је недељно великопосно вечерње. У присуству Епископа Иринеја служио је протојереј-ставрофор Ђуро Ђурђевић коме су саслуживали архиђакон Силуан (Мракић) и протођакон Петар Мракић, док су и овога пута за певницом били сиднејски свештеници а чтецирали су студенти ПБФ ”Свети Андреј Првозвани” Стефан Мастиловић и Милан Станимировић. Верници су испунили храм у великом броју, а нешто више од осамдесет њих задржало се и на предавању које је уследило након вечерње.

Након вечере коју је приредико Коло српских сестара, прво у овогодишњој серији Великопосних предавања у парохијској сали у Белктауну одржао је протојереј-ставрофор Србољуб Милетић. Новина са предавањима у односу на раније године је чињеница да су све теме унапред одређене, тако да су гости знали да ће тема првог предавања бити ”Учење о Цркви према догматици Светог Јустина Ћелијског”.

Отац Србољуб изнео је своја запажања и покушао укратко и упроштено, прилагођено узрасту и предзнању слушалаца, да сажме и образложи еклисиологију Светог Авве Јустина, консултујући и друге виђеније српске теологе и ученике Светог Јустина, првенствено Епископа Атанасија (Јевтића) и Епископа Иринеја (Буловића). Након предавања својим питањима и коментарима укључили су се и други слушаоци као и други свештеници, који су допунили и где је потребно додатно разјаснили поједине тезе.

На крају се присутнима обратио и Преосвештени Епископ Иринеј који је изнео неколико својих запажања и тиме заокружио тему али и целокупно сабрање. Владика се на крају срдачно захвалио оцу Ђорђу Веселиновићу, пароху блектаунском, Колу српских сестара и парохијанима, као и свима који су показали интересовање за заједничка великопосна богослужења и предавања, која су из године у годину све успешнија.

Следећа Литургија Пређеосвећених дарова служиће се у петак, 21. 03. 2014, у храму Светог Кнеза Лазара у Александрији од 18:00 часова. Следеће великопосно недељно вечерње служиће се у недељу 23.03.2014. у храму Светог Архиђакона Стефана у Рути Хилу од 18:00 часова. Након вечерње предавање на тему ”Богослужбени језик у Цркви” одржаће протонамесник Немања Мрђеновић. Комплетан распоред свих саборних великопосних богослужења и предавања може се наћи на веб сајту Митрополије аустралијско-новозеландске: www.soc.org.au.

Извор: Митрополија аустралијско-новозеландска