Друга недеља Великог поста у манастиру Војловици

Друга недеља Великог поста у манастиру Војловици
Друга недеља Великог поста у манастиру Војловици
Друга недеља Великог поста у манастиру Војловици
Друга недеља Великог поста у манастиру Војловици

У другу недељу Великог поста, недељу Светог Григирије Паламе, у манастиру Војловици за вернике Панчева и околине била је несвакидашња радост да свету архијерјску Литургију служи Преосвећени Епископ банатски г. Никанор са уваженим гостом Преовећеним Епископом канадским г. Митрофаном.

Саслуживали су протојереј-ставрофор Радослав Милановић, старешина Светоуспенског храма у Панчеву, протојереј Радослав Радмановић, архијерејски намесник и парох панчевачки, јереј Недељко Санчанин, парох старчевачки, и јереј Станиша Кљајић Перић, парох у Банатском Новом Селу.

Након поучне беседе оца Недељка и причешћа верника, на крају Литургије, владика Никанор је као домаћин поздравио уваженог госта, великог архијереја наше Цркве који - по речима Владике - све бриге наше Цркве и све ране нашег рода носи и који је много чинио нашем народу овде и у српским крајинама и на Косову и Метохији. Домаћин владика Никанор је захвалио госту на принесеним молитвама, као и игуману јеромонаху Димитрију и панчевачком свештенству што се брину за уредно богослужење у манастиру. Владика је заблагодарио верном народу што походи ову светињу празницима и недељним данима. Преосвећени Никанор је подсетио на значај ове светиње за Епархију банатску, али и за целу Српску Цркву, с обзиром да је у Војловици боравио Свети владика Николај Српски: -Верујем да су молитве Светог владике Николаја за спас рода нашега данас са нама присутне овде, у манастиру Војловици.

Преосвећени Владика канадски г. Митрофан поучио је верни народ о значају друге недеље Великог поста посвећене Светом Григорију Палами: -Ове недеље благодати Божје прослављамо Светог Григорија Паламу. Каже се за њега да је он учитељ благодати, проповедник благодати. Ништа, драга браћо и сестре, у нашем хришћанском животу не бива без благодати. Зато апостол Павле каже: Јер сте благодаћу спасени кроз вјеру; и то није од вас, дар је Божји. Шта значи благодат? Бог  нам је дао не једно добро него стотине и стотине добара свакога дана. А највећи дар који нам је дао јесте да је послао Сина свога да страда ради нас и ради нашег спасења. Једна је благодат коју сте данас примили приступајућу светом причешћу, једна кад крштавате вашу децу, једна када сте се исповедили, једна када се венчавате, једна када се врши света тајна јелеосвећења… Много дарова примамо и сви дарови долазе од Бога.

Владика је потом поучио да је Свети Григорије Палама објаснио разлику између Божје суштине и Божје енергије и нагласио: -Кад мене греје сунце, да ли ја узимам суштину сунца у себе? Не. Кад ме греје ватра, узимам ли жар у себе? Не, него ону топлоту која долази од ватре, која долази од сунца. Тако је Божанска благодат од Духа Светога. Ми не примамо суштину Божју, него благодат Божју, која сија из Њега, зрачи из Њега.

Своју поуку народу владика је завршио речима славословља Светог апостола Павла из Друге посланице Коринћанима које се чују на свакој недељној и празничној Литургији: Благодат Господа нашег Исуса Христа и љубав Бога Оца и заједница Светога Духа нека буде са свима вама.

Извор: Епархија банатска