Други дан Института: Психологија у служби Богу

Други дан Института: Психологија у служби Богу
Други дан Института: Психологија у служби Богу
Други дан Института: Психологија у служби Богу
Други дан Института: Психологија у служби Богу

На празник Сретења Господњег, а што је био и други радни дан Института Светих Севастијана и Мардарија у Сан Дијегу, свету Литургију служили су Епископи западноамерички Максим и источноамерички Иринеј са свештенством и верним народом.

За време омилије Његово Преосвештенство г. Иринеј је пренео надахнутим речима дар сусрета са Господом који сви имамо у дветој Литургији, као сусрет Светог Симеона са Христом у самом празнику. -И управо због овог сусрета који истински доживљавамо у Литургији, имамо наду и, штавише, предукус, оног великог и задњег сусрета са Христом на Његовом Другом и славном доласку, поручио је владика Иринеј.

После доручка друго предавање и наставак рада Института почео је темом психосоматског здравља свештенства и њихових породица у Северној и Јужној Америци и Европи. Позивајући се на податке анкете спроведене међу свештенством Цркве у Грчкој и Грчке Архиепископије у Америци, отац Василеос је обележио три примарне области стреса на данашње свештенство. Област на коју се фокусирао укључила је спољни притисак који произилази из саме природе свештенства, затим унутрашња питања која се јављају из саме личности и психолошког састава свештеника и чланова његове породице, као и сама међусобна питања свештеника са парохијанима, осталим свештенством и његовом породицом.

По завршетку предавања уследила су многа питања која су захватала главне, али, и широке оквире тематике. Многа питања била су фокусирана на изазове на пољу међупарохијских односа. Будући да је служио као парохијски свештеник 30 година, отац Василеос је указао на важност произналажења баланса између екстремних реаговања као пресудан чинилац за ублажавање многих заједничких стресних реаговања свештенства.

Следећи део рада се односио на дискусију у којој су учесници подељени у три групе са једном темом датој свакој групи. По завршетку ручка и одмора, уследила је презентација резултата дискусије сваке групе са детаљним запажањима, питањима теолошког и пастирског садржаја и дискусијом на теме, после чега су уследили одговори од стране оца Весилеоса. Он је вешто и одмерено са пуно пажње износио своје надахнуто пастирско, теолошко и медицинско знање подржавајући сваку тезу са конкретним примером из личног пастирског рада, светоотачког Предања, Црквене традиције или, пак, из Светог Писма.

Други дан предавања на Институту закључен је дивним наступом чланова фолклорне групе Морава из парохије сандијешке најављених од стране протојереја Братислава Кршића. Епископ г. Иринеј је на крају позвао присутне да пожеле протојереју Велимиру Петаковићу са протиницом Љубинком многаја љета поводом 58 година брака.

са енглеског превео протојереј Брацо Кршић