Други дан званичне посете Патријарха јерусалимског Теофила Мађарској

У подне у уторак, 24. маја 2016. године, Патријарх јерусалимски Теофил посетио је мађарски Парламент.

Дом Народне скупштине налази се у згради из 19. века лепе архитектуре, традиционалном културном драгуљу Будимпеште. Различити делови зграде представљају различите периоде из историје Мађарске, као и аспекте њеног политичког, културног, друштвеног, сеоског и ратног живота.

Након уласка у Парламент Патријарх је дао интервју мађарској националној телевизији, којој је, између осталог, рекао: „Дошли смо на позив Владе Мађарске, други пут од 2012. године, да бисмо донели мађарском народу јерусалимску васкршњу поруку пуну наде. Ми смо се састали јуче са истакнутим представником Васељенске Патријаршије, Митрополитом аустријско-мађарским Арсенијем, и са члановима грчке заједнице у Будимпешти. Данас ћемо се састати са г. Золтом Семјеном, представником премијера Виктора Орбана, који је, нажалост, болестан, и коме шаљемо жеље за оздрављење уз наклоност Светог и Животворног Гроба.“

После интервјуа, Патријарх је обишао разне додаје Парламента,а затим се. састао са Золтом Семјеном. На састанку је заменик премијера изразио задовољство поводом Патријархове друге посете Мађарској, одмах након што је потписан посебан споразум између Мађарске и Васељенске Патријаршије, која игра улогу координатора међу Црквама у Мађарској, Руске, Румунске, Српске и Бугарске. Митрополит аустријско-мађарски служи као званични представник Васељенске Патријаршије.

Поводом посете Патријарх Теофило је даривао г. Семјена икону Пресвете Богородице Јерусалимске, а и самог премијера г. Орбана такође је даривао иконом. Г. Семјен је поклонио поглавару Јерусалимске Патријаршије копију мађарске иконе из 12. века.

После је уследио ручак који је уприличио г. Семјен, а коме су присуствовали Патријарх, његова пратња, Митрополит Арсеније и мађарски амбасадор у Рамали г. Г. Михаљи, као и мађарски министар спољних послова.

Поподне, доксологију је служио Патријарх Теофил у капели Српске Православне Цркве у Будимпешти у присуству српског православног Епископа будимског Лукијана и Епископа Силуана, који је представљао Московску Патријаршију. После доксологије организована је посета Музеју црквене уметности.

Извор: Јерусалимска Патријаршија (превод – Информативна служба СПЦ)