Други Сабор свештенослужитеља Епархије ваљевске

"Окупљени данас на Сабору свештенослужитеља Епархије ваљевске, у граду Обреновцу, литургијски-молитвено, у духу љубави Пастироначалника Христа, ми пастири Цркве Његове, суочени са великим и озбиљним изазовима нашег времена, тражићемо решења за витална питања са којима се сусрећемо у својој мисији.

Поручујемо изнова, саборно и одговорно, да ћемо увек проповедати мир и слогу међу људима, али никада нећемо пристати на покушаје отимања нашег Косова и Метохије. Исказујемо у свему чврсту, сталну и стамену подршку јединству наше Цркве."

Овим поздравним писмом Његовој Светости Патријарху српском Господину Г. Иринеју започео је рад Другог Сабора свештенослужитеља Ваљевске дијецезе. Изузетно и добро осмишљен и припремљен, овај Сабор је показао да Црква Божја живи и обитава тамо где је заједница сабрана на Светој литургији, а која рађа плодове братске љубави. Саборност у Цркви и саборност уопште одржава непрекинуту равнотежу између божанског и човечанског, између Бога и човека. Сабор је почео Литургијом у храму Силаска Светога Духа коју је служило пет свештеника и два ђакона.

Теме Сабора биле су вечне и важне, али и оне обичне и свакодневне. Теме о којима се говорило чине део црквене мисије и теме су које живот намеће пред црквене посленике данас.

Литургија као најважније богослужење била је у центру интересовања на Сабору. Она је, како сведочи Теодор Студит, „понављање целокупног богочовечанског домостроја спасења“ или „врхунац богочовечанског реализма“,  по речима Аве Јустина Ћелијског.

Зато је у Литургији све важно и све битно, од молитвене припреме до отпуста на крају, говорио је у свом обраћању свештенству Владика ваљевски Милутин, наводећи за то многе доказе Отаца Цркве. Због тога је одговорност велика црквеног пастира - од Архијереја до најмлађег у клиру Цркве Божје. Зато литургијске речи, и молитве уопште, треба да буду кристално јасне и потпуне, без журбе и без скраћивања.

Иако Свети Дух води Цркву, по речима нашег Спаситеља, не ограничава нам слободу у делању, али не даје нам ни право на нецрквено и неканонско поступање. Јединство, иако благодатно, није унапред дато, већ је задато, треба да се стално изграђује, у духу саборности, да буде цело и потпуно између свих: Архијереја, клира и народа.

Порука Првопастира Епархије ваљевске била је језгровита и у свему јасна: не би било Цркве да није Светих тајни и светотајинског живота. Крштењем се улази у Цркву и тај чин мора да буде посебно свечан и на то треба нарочито обратити пажњу, и кад год је то могуће крштавати треба погружењем. Код Свете тајне исповести духовнику су дата велика овлашћења, и зато је битно да он пажљиво саслуша онога који му поверава тајне за које само Небо зна. Зато Отац Јустин Нови Ћелијски назива пастира јединствено - молитвеником и испосником, јер само такав може бити предводник народа.

Велика је снага речи, нарочито у беседи свештенослужитеља, у разним приликама: на крштењу, венчању, опелу и нарочито на литургији. Зато се треба опрезно припремати за проповед и благовремено промишљати о њој. Свети оци Цркве Божје увек треба да поткрепе беседу свештеника. О томе је својевремено говорио и велики пастир и молитвеник Свети Нектарије Егински.

Време треба правилно користити. Оно нас спутава и краде нам вечност и незалазни дан који очекује сваки православни хришћанин на крају свога животнога пута.

Велики Божји дар и бесцен-благо ове Епархије и наше Цркве су светитељи попут Владике Николаја и Аве Јустина. За нови храм Преподобном оцу Јустину свештеници су на Сабору прикупили свој дар и прилог, са надом да се у њему ускоро нађу мошти Светога.

Близу 120 свештеника и монаха узело је учешће на свештеном Сабору у Обреновцу. И скоро сваки од њих је имао потребу да нешто пита, сазна или појасни.

Највише се саборовало и говорило, са разлогом, на тему верске наставе у Ваљевској епархији, која показује добре плодове. Да би тако и остало пожели су сви учесници Сабора, јер је веронаука изузетно важна за формирање будућих нараштаја. Она је у самим темељима Цркве и државе, и захтева координацију једне и друге. На црквеним оцима нашег времена је велика одговорност да веронауку учине пожељном за што већи број ученика. У озбиљној расправи, на Сабору свештенослужитеља тражила се одговорност свих, како свештеника и вероучитеља, тако и православних родитеља, разредних старешина и директора школа, због већег или мањег процента полазника веронауке у скоро сваком крају Епархије.

Било је коначно речи и о наизглед мање значајним и обичним питањима: о успесима и тешкоћама у раду Епархијског магацина, о дуговањима црквених општина, о црквеној штампи и слично. Све свештенике је живо занимало како ће се решити њихов статус и проблем пензијско-инвалидског осигурања и докле се стигло по овом питању. Забрињава број црквених јединица и свештеника који нису у могућности да измире своје обавезе према Фонду. Овде је очигледно потребна помоћ државе, и зато се са нестрпљењем очекује одговор из надлежне канцеларије Владе Републике Србије.

У атмосфери озбиљној, али хришћански прикладној и братској, отворено гледајући истини у очи, окончан је поподне 15. октобра 2012. године Господње Други Сабор свештенослужитеља Епархије ваљевске.

Прота М. Миловановић

Извор: Епархија ваљевска

Други Сабор свештенослужитеља Епархије ваљевске
Други Сабор свештенослужитеља Епархије ваљевске
Други Сабор свештенослужитеља Епархије ваљевске
Други Сабор свештенослужитеља Епархије ваљевске
Други Сабор свештенослужитеља Епархије ваљевске
Други Сабор свештенослужитеља Епархије ваљевске
Други Сабор свештенослужитеља Епархије ваљевске
Други Сабор свештенослужитеља Епархије ваљевске