Друго филмско саборовање у Прибоју

Друго филмско саборовање у Прибоју
Друго филмско саборовање у Прибоју
Друго филмско саборовање у Прибоју
Друго филмско саборовање у Прибоју

Поводом прославе Празника над празницима и славе храма Васкрсења Христовог у Новом Прибоју, у граду на Лиму је у организацији овдашње Црквене општине одржано друго по реду филмско саборовање под називом „Бели Анђео“ од 9. до 12. маја 2016. године Господње у Великој сали Гимназије.

Ове године на репертоару су били краткометражни играно-документарни филмови. У свечаном делу програма наступио је Црквено-градски хор „Свети кнез Лазар“ из Прибоја који је отпевао химну „Боже правде“ и неколико васкршњих композиција. У име организатора публици се обратио протојереј-ставрофор Марко Папић који је присутне подсетио да је циљ овог филмског саборовања промовисање људских квалитета, доброте, честитости, љубави, трпљења, милосрђа и многих других чији је извор у исконским хришћанским вредностима које се данас нажалост не помињу у званичним документима Европске уније, као ни допринос хришћанства у вишевековном процесу преображавања варварских племена у високу цивилизацију.

У име покровитеља Општине Прибој, фестивал је отворио председник Скупштине општине г. Саша Василић који је истакао важност оваквих фестивала нарочито кад нам се у данашње време на телевизији и у другим медијима намеће поремећен систем вредности. Нагласио је да ће локална самоуправа и убудуће подржавати идеју овог филмског фестивала.

Прво вече филмског саборовања приказан је анимирани филм „Човек који је садио дрвеће“. То је прича о људској упорности, истрајности, трпљењу, као и о љубави човека према Божјој творевини. Филм је урађен према причи француског писца Жана Жијона. Године 1987. филм је освојио Оскара као најбољи анимирани филм.

Друго вече фестивала најпре су наступили полазници Музичке школе „Дуци“ из Прибоја а потом је приказан документарни филм о аутизму „Сами“ аутора јереја Жељка Гардовића. Филм је својеврсни позив друштву у којем живимо да се активније укључи у решавање проблема које особе са аутизмом имају, да помогне њима и њиховим породицама, да их прихвати и укључи у себе.

Треће вечери фестивала је најпре отворен 12. Сајам књига у Галерији „Спирала“ у холу Гимназије, трудом и залагањем Николе Дробњаковића, уредника издавачке куће „Бернар“ и издања Хиландарске задужбине у Србији. Посетиоци сајма су били у прилици да погледају књиге углавном духовне и теолошке садржине, као и дела репрезентативних руских аутора у издању „Бернара“. Сајам књига је отворио професор Гимназије сликар Драган Нешић, члан УЛУС-а и оснивач Галерије „Спирала“. Потом су приказана два филма, аутора Хаџи Александра Ђуровића, „Ђурђевак црвени“ и „Након што је петао запојао“. Први филм се бави тематиком Јасеновца и настанком популарне песме „Ђурђевдан“. Филм је добио другу награду у селекцији играног филма на фестивалу „Светлост свету“ у јуну прошле године у Јарославу, Русији, где је филм доживео и своју светску премијеру. Такође, овај филм је ушао у званичну селекцију 39. Монтреал Филм Фестивала у Канади у августу 2015. Други филм је рађен по истинитом догађају. Радња се дешава у Француској 1943. године а говори о борби вере и атеизма у младој жени осуђеној на смрт. То је заправо прича о Божјој љубави и према онима који Бога одбацују. И овај филм је побрао више награда и признања: другу награду на поменутом фестивалу у Јарославу 2014. године, награду председника фестивала на православном фестивалу „Встреча“ у Обнинску, 2013. године, затим награда за најбољи студентски филм на фестивалу „Балфест“ у Пловдиву 2012. године. Филм је такође добио признање за племените идеале, уздизање човекове душе и оданост идеји фестивала „Златни Витез“ у Омску 2012. године и био је уврштен у званичну селекцију међународног филмског фестивала „Драма“ у Грчкој, под покровитељством Европске филмске Акадмије 2011. године.

Последње вече фестивала приказан је документарни филм „Јего благородије барон Врангел“ који приказује судбину последњег команданта беле армије, од рођења до смрти. Изузетно образован човек, пореклом из породице прибалтичких витезова, генерал Петар Николајевич Врангел био је до краја свог живота одан заклетви коју је положио руском цару и отаџбини. Барон Врангел је био предводник неколико десетина хиљада Руса након чувене „Кримске евакуације“ са којима се барон настанио у Краљевини СХС, и на чије су гостопримство узвратили великим добриносом који су дали на пољу срспке културе, уметности, науке...

У име организатора отац Марко Папић је уручио Благодарнице институцијама и појединцима заслуженим за допринос у остваривању Другог филмског саборовања у Прибоју и потврђивању хришћанских вредности.

протојереј-ставрофор Марко Папић
старешина храма Васкрсења Христовог у Прибоју