Друго заседање Комисије за билатерални дијалог РПЦ и Сиријске (дохалкидонске) Православне Цркве

Друго заседање Комисије за билатерални дијалог Руске Православне Цркве  и Сиријске (дохалкидонске) Православне Цркве одржано је у седишту Сиријске Патријаршије у Либану од 18-19. фебруара 2019. године. Сапредседатељи су били епископ череповецки и белозерски Флавијан и Архиепископ Мор Хризостом Михаил Хамон.

Комисија је размотрила шта је до сада урађено у разним подручјима по којима се води дијалог, за последњих годину и по дана, после првог заседања у Хереповецу 2017. године. Расправљало се и о питањима заједничког интересовања. Кад је у питању хуманитарни рад, Комисија је високо оценила све бољу сарадњу руске Радне групе и одбора Светог Јефрема при Сиријској Цркви.

На академском плану договорена је размена студената и о све чешћем учешћу на међусобним академским и теолошким конференцијама. Руска Црква је честитала Руској Православној Цркви на отварању новог универзитета, тзв. Антиохијскогсиријског универзитета. Очекују се боље међусобно упознавање двеју Цркава, па са овим циљем планирају поклоничка путовања у најважнија црквена светилишта обеју Цркава.

Извор: Сиријска Патријаршија (са енглеског Инфо служба СПЦ)