Држава ће штитити власника

Председник Црне Горе г. Филип Вујановић упозорио је јуче тзв. црногорску православну цркву да ће држава спречити њену намеру да преузме цркве и манастире Српске Православне Цркве у Црној Гори.

"Црна Гора као и свака држава у обавези је да гарантује право својине свима који је легално поседују. Правни и економски основ сваке државе је поштовање и гаранција права својине. Како то свака држава чини, тако је и Црна Гора у обавези да гарантује свима, који легално држе имовину, да ће је мирно држати и да спречи сваку узурпацију својине", казао је Вујановић новинарима на Цетињу.

ЦПЦ је недавно најавила да ће, са или без помоћи државе, преузети од СПЦ храмове и цркве у Црној Гори. Председник Одбора за промоцију ЦПЦ Стево Вучинић рекао је прекјуче да да ће одлука о начину и методама повратка верских објеката под окриље ЦПЦ бити донета у суботу после седнице Митрополитског савета ЦПЦ.

Вујановић је казао да очекује да ће Митрополитски савет ЦПЦ-а приликом доношења одлуке уважити обавезу црногорске државе да гарантује и поштује право својине.
"Надам се да ће унутар Митрополитског савјета ЦПЦ та обавеза Црне Горе, као и сваке друге државе, бити схваћена у пуном садржају, са максималном одговорношћу и уверен сам да ће тај Савет донети одлуку у смислу поштовања правног поретка Црне Горе и њеног функционисања као правне државе", навео је он.

Вујановић је казао да је упознат са ставом ЦПЦ око богомоља у Црној Гори и да је то "обзањено кроз две намере, које су саме по себи конфликтне". "Једна је да се тражи имовина коју користи не Српска Православна Црква у Црној Гори, већ Православна Митрополија црногорско-приморска и да се тражи у редовном судском поступку код домаћих и међународних судова и друга да се преузму цркве и храмови православне Митрополије црногорско-приморске", казао је Вујановић.

Господин Будимир Алексић рекао је да најаве тзв. ЦПЦ нико не схвата озбиљно. Он је агенцији МИНА рекао да је "ЦПЦ средство притиска у рукама режима на Митрополију црногорско-приморску, односно на православну цркву у Црној Гори." Демократска српска странка је оценила да је Вучинићева најава претња миру и правном поретку и позвала државне органе, "поготову полицију", да поступе према закону.

Извор: www.vijesti.cg.yu - Д.Ј.