Државна студија назива прогон хришћана у свету „геноцидом“

Студија коју је наручило Министарство спољних послова Велике Британије показала је да се данашњи егзодус хришћана са Блиског истока услед насиља над њима шири и у другим деловима Азије, као и у Африци.

Министар спољних послова Велике Британије Џереми Хант јуче је окривио „политичку коректност“ за неуспех да се суочимо с угњетавањем хришћана, које је назвао „заборављеним прогоном“, наводећи привремене налазе извештаја који је наручило Министарство спољних послова.

Говорећи у етиопској престоници Адис Абеби током своје петодневне турнеје по Африци, Хант је тврдио да су владе „спавале на стражи“ док су се антихришћанске радње одвијале.

Министар спољних послова Велике Британије је обећао да ће извршити дипломатски утицај у Британији у настојању да брани хришћане тамо где су нападани због своје вере. Он је, уз то, признао да је често било неодлучности да се то питање реши због забринутости да би се суочавање с њим могло тумачити као „колонијализација“.

Налази овог извјештаја открили су да су хришћани изложени геноциду у неким деловима света и да су данас далеко најпрогоњенија верска група.

Студија, којом је руководио бискуп Трура Филип Маунстивен, пронашла је забрињавајуће доказе да је прогон данас гори него икад, а са изгоном хришћана из претежно муслиманских земаља на Блиском истоку и у Северној Африци хришћанска религија би се могла избрисати у областима где су њени корени најдубљи.

Његов извештај је показао да 245 милиона хришћана у овом тренутку подноси изузетно високе нивое прогона у 50 земаља, што показује пораст од 30 милиона на годишњем нивоу.

Хришћани, тврди се у извештају, извргнути су нападу екстремистичких група у Сирији, Ираку, Египту, североисточној Нигерији и на Филипинима, као и у Индији и Кини. Он је додао да се апелује на хитну владину подршку да се ухвати у коштац са овим жалосним стањем.

Коначна верзија истраге биће објављена овог лета и обухватиће масакр на Васкрс у Шри Ланки, када је од вишеструких експлозија 21. априла 2019. године погинуло најмање 253 лица и рањено више од 500 у хотелима и црквама. Даеш, терористичка група која је забрањена у Русији и другде, наводно је преузела одговорност за трагедију.

Извор: OSR(са енглеског Инфо служба СПЦ)