Државно-верска делегација отпутовала у Индонезију

У Индонезију отпутовала државно-верска делегација Републике Србије. Први пут у историји наше земље државни функционери и сви верски поглавари заједно у званичној посети једној држави.

Државно-верска делегација Републике Србије боравиће у званичној посети Индонезији од 22. до 26. октобра 2013. године где ће учествовати на Другом билатералном међуверском дијалогу Србије и Индонезије. За међуверски дијалог са Индонезијом Република Србија је формирала највишу државно-верску делегацију коју чине:

  • Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј, шеф верског дела делегације
  • Др Милета Радојевић, шеф државног дела делегације, директор Канцеларије Владе Републике Србије за сарадњу са Црквама и верским заједницама
  • Др Драган Новаковић, помоћник директора Канцеларије
  • Монсињор Станислав Хочевар, римокатолички надбискуп београдски
  • Адем еф. Зилкић, реис-ул-улема Исламске заједнице Србије
  • Исак Асиел, рабин Јеврејске заједнице у Србији,
  • Мухамед еф. Јусуфспахић, муфтија србијански и београдски имам, заменик, реис-ул-улеме Исламске заједнице Србије,
  • Проф. др Драгомир Сандо, продекан на Православном богословском факултету Универзитета у Београду,
  • Др Александар Раковић, координатор билатералног међуверског дијалога Србије и Индонезије и председник Друштва српско-индонежанског пријатељства „Нусантара“
  • Протођакон Радомир Ракић, главни и одговорни уредник Информативне службе Српске Православне Цркве

У оквиру Другог билатералног међуверског дијалога Србије и Индонезије у Џакарти биће одржани: међуверска конференција о верским и културним различитостима, предавања на Универзитету Шариф Хидајатула, вечерња служба у православној цркви, џума намаз у џамији, посете исламској заједници, православној цркви и римокатоличкој цркви. Очекује се да нашу делегацију приме највиши државни званичници: председник Републике Индонезије и председник Народне скупштине Републике Индонезије. Делагацију Републике Србије примиће и највиши верски поглавари Индонезије.

Ово је други пут да је Република Србија званично формирала државно-верску делегацију на највишем нивоу. Први пут државно-верска делегација је формирана за међуверски дијалог са Индонезијом у априлу 2011. када је у Београду одржан први билатерални међуверски дијалог Србије и Индонезије.

Индонезија, која води међуверски дијалог са преко тридесет земаља, оценила је да је Први билатерални међуверски дијалог са Србијом био најбољи који је икада одржан с другом земљом.

Извор: vere.gov.rs