Дучићев дан у Требињу

Традиционална манифестација културе „Дучићев дан“, посвећена великом српском песнику Требињцу, Јовану Дучићу, биће одржана у Требињу у суботу и недељу, 6. и 7. априла 2019. године, а окупиће истакнуте личности српске поезије. Манифестација се традиционално обележава на празник Благовести, на дан када је Дучић умро. Научни скуп, који се у оквиру манифестације по традицији организује у сарадњи са Институтом за књижевност и уметност и Учитељским факултетом из Београда, ове године биће посвећен претечи модерне српске поезије – песнику Војиславу Илићу.

Отварање научног скупа под називом „Војислав Илић и рађање модерне српске поезије“ у сали Скупштине града, у суботу, 6. априла, заказано је за 9,30 часова, а истог дана, од 18 часова, у Музеју Херцеговине биће промовисан зборник радова са прошлогодишњег научног скупа „Песнички завичај Десанке Максимовић“.

Од 19 часова у Музеју Херцеговине биће отворена изложба „Свети Сава Српски“ Историјског музеја Србије.

Централни програм манифестације, свечана академија у част најзнаменитијег Требињца, ове године посвећена лауреатима Дучићеве награде – Алеку Вукадиновићу и Миловану Данојлићу, биће одржана у Kултурном центру Требиње, од 20 часова, уз богат културно-уметнички програм.

У недељу, 7. априла, на Благовести у Херцеговачкој Грачаници од 8 часова биће служена Литургија и помен Јовану Дучићу, а у 11,30 часова планиран је наставак научног скупа о Војиславу Илићу. Покровитељ манифестације „Дучићев дан“ је Град Требиње.

О овој културној манифестацији за Радио Светигору говорила је професор српског језика и књижевности, теолог Милана Бабић, председник Књижевног удружења ,,Сусрет“ из Требиња.

https://svetigora.com/milana-babic-najavljuje-manifestaciju-ducicev-dan-u-trebinju/

Извор: Митрополија црногорско-приморска