Дучићеви дани поезије

Дучићеви дани поезије
Дучићеви дани поезије
Дучићеви дани поезије
Дучићеви дани поезије

Изложбом слика Косе Бошкан у Херцеговачкој Грачаници у Требињу 9. новембра 2012. г. је почела тродневна традиционална културна манифестација „Дучићеве вечери поезије“, која се приређује у част једног од највећих српских пјесника Јована Дучића. Отварању манифестиције присуствовао је и Епископ ЗХиП г. Григорије. Манифестацију је отворио, пригодним говором, новоизабрани градоначелник Требиња г. Славко Вучуревић.

У оквиру вечери поезије и музике, своје стихове у част Дучићу говорили су пјесници Ђорђо Сладоје, Добрица Ерић, Гојко Ђого, Јованка Стојчиновић Николић, Драган Јовановић Данилов, Слободан Вучинић, Олгица Цице и Ружица Комар. У културно-умјетничком дијелу вечери наступили су Камерни хор Херцеговачке Грачанице, Браћа Теофиловићи, Оливер Њего и Божидар Вучур.

Поводом обиљежавања манифестације Дучићеве вечери поезије, у Музеју Херцеговине Требиње приређено је свечано отварање двије изложбе, и то графика Владимира Величковића и уља на платну - из циклуса „Брезе“ - Марије Русове. Изложбе су организоване у сарадњи са Галеријом КОЛИЗЕЈ из Љубљане и Лазом Вујићем, галеристом који је заиста оправдао репутацију коју као стручњак ужива код многих познатих галериста и у свијету реномираних галерија. Изложбу је представила кустос Божана Ђузеловић, а свечано отворио Епископ захумско-херцеговачки и приморски Григорије, који се осврнуо на умјетнички опус дјела, рађених у широком распону графичких техника, од оних класичних до модерних.

Извор: Епархија захумско-херцеговачка