Дуга ноћ цркава у Бечу

Дуга ноћ цркава у Бечу
Дуга ноћ цркава у Бечу
Дуга ноћ цркава у Бечу
Дуга ноћ цркава у Бечу

Дана 24. маја 2019. године у храму Светог Саве у Бечу одржана је манифестација Дуга ноћ цркава (Lange Nacht der Kirchen). Ове године, манифестација, у оквиру које посетиоци сами могу да разгледају хришћанске цркве или да присуствују концертима, изложбама, дискусијама и предавањима, прославила је свој 15. рођендан, а своја врата широм Аустрије отворило је око 700 цркава, које су учествовале са 3000 сати програма.

Сва три храма Српске Православне Цркве у Бечу отворила су своја врата за посетиоце, трудећи се да богатим црквено-културним садржајима на најбољи начин представе себе и свој црквени идентитет.

Програм у Саборном храму Светог Саве отворен је вечерњим богослужењем на немачком језику којим је началствовао јереј Јован Говедарица парох при Саборном храму. У 19 часова, Његово Преосвештенство Епископ аустријско-швајцарски г. Андреј у сали Парохијског центра одржао је предавање „О поретку богослужења у Српској Православној Цркви“ уз вокално извођење гђице Сање Симић одабраних богослужбених стихира.

Епископ Андреј је у 21 час отворио изложбу слика Кристиане Кревет Баузер и Елене Старостине које су овом приликом допутовале из Ахена како бих изложиле своја дела. Уследило је традиционално послужење „агапе“, што је изазвало посебно занимање код странаца који су присуствовали догађају. Сви присутни су имали могућност да буду примљени од свештенства храма, да им буду објашњене најважније чињенице о Православљу и да добију одговоре на своја питања.

Исте вечери, у храму Васкрсења Христовог гостовао је хор Свети Стефан Дечански из Новог Сада који је извео неколико дивних композиција приредивши на тај начин један духовни концерт на опште одушевљење свих присутних.

У 20 часова, Епископ Андреј је одржао предавање које је велики број посетилаца пажљиво испратило. После предавања, наступила је гђица Сања Симић, оперска певачица из Београда, која је извела неколико богослужбених стихира.

Извор: Епархија аустријско-швајцарска