Дуга ноћ цркава у Саборном храму у Бечу

Дуга ноћ цркава у Саборном храму у Бечу
Дуга ноћ цркава у Саборном храму у Бечу
Дуга ноћ цркава у Саборном храму у Бечу
Дуга ноћ цркава у Саборном храму у Бечу

Дана 25. маја 2018. године у храму Светог Саве у Бечу одржана је манифестација Дуга ноћ цркава (Lange Nacht der Kirchen). Ове године, манифестација, у оквиру које посетиоци сами или кроз разноврсне туре могу да разгледају хришћанске цркве или да присуствују концертима, изложбама, дискусијама и предавањима, прославила је свој 14. рођендан, а своја врата широм Аустрије отворило је око 700 цркава, које су учествовале са 3000 сати програма.

Сва три храма Српске Православне Цркве у Бечу отворила су своја врата за посетиоце, трудећи се да богатим црквено-културним садржајима на најбољи начин представе себе и свој црквени идентитет. Програм у Саборном храму Светог Саве отворен је наступом Дечје црквено-певачке дружине Бранко, коју већ две деценије води презвитера Јована Микић. Хор је певао на вечерњем богослужењу, а у наставку је, на радост публике, певао нумере из свог богатог репертоара.

У 19 часова, Његово Преосвештенство Епископ аустријско-швајцарски г. Андреј одржао је, у препуној сали парохијског центра, одржао предавање на тему „Историја екуменског покрета у савременом свету“. Уследило је традиционално послужење „агапе“, што је изазвало посебно занимање код странаца који су присуствовали догађају. Протојереј-ставрофор Ненад Михајловић, старешина Светосавског храма, у 21 час затворио је изложбу слика и скулптура академског сликара Милана Тодоровића Рубљова из Србије, постављену 21. јануара 2018. године, приликом отварања Светосавске недеље. Дечји хор „Бранко“ је, на затварању поменуте Изложбе, маестрално извео неколико нумера из репертоара националног опуса. У 22 часа, у храму Светог Саве наступио је епархијски мешовити хор „Корнелије Станковић“, под диригентском палицом госпођице Бисерке Васић, а затим су наступили појци Школе појања са две нумере, под руководством проте Ненада Михајловића.

Извор: Епархија аустријско-швајцарска