Духовна библиотека “Свети отац Јустин“

Духовна библиотека “Свети отац Јустин“ двадесет једну годину са Ваљевцима, 1995 – 2016.

У овој години свети манастир Ћелије, у организацији ћелијског сестринства са игуманијом Гликеријом на челу, по благослову Епископа ваљевског Милутина,  отвара 21. циклус Духовних трибина у дворишту манастирске Духовне библиотеке „Свети отац Јустин“ у Ваљеву.  Почев од уторка 5. јула 2016. године, у дворишту Духовне  библиотеке“Свети отац Јустин“, духовнe вечери којима је већ претходила Светојустиновска Академија у самом манастиру Ћелијама, трајаће наредних седам седмица сваког уторка с почетком у 18.30 часова у Ваљеву, у улици Др Пантића бр. 7. Са разноврсним и бројним темама из духовног живота, области здравља, образовања, културе и православног васпитања, најављени су предавачи, међу којима су  познате духовне и јавне личности: режисер Драгослав Бокан, проф. др Предраг Пипер (члан САНУ), игуман др Клеопа (Сремски Карловци), игуман Рафаило (ман. Подмаине), монах Арсеније (ман. Острог) и др Зоран Миливојевић, неуропсихијатар и проф. Дејан Симеуновић. 

Подсетимо се да су великим трудом игуманије Гликерије и сестринства светог манастира Ћелије као добар духовни плод “радосница“ и  деце Преподобног Аве Јустина, далеке  1995. године, отпочеле  духовне трибине у дворишту Духовне  библиотеке, а повремено и у Дому Културе. За двадесет једну годину саборовања у дворишту Духовне библиотеке Ваљевци су имали прилику, и даље имају, да се сретну са најеминентнијим личностима из духовног и културног живота Србије и шире. Од више од сто предавача ових духоносних трибина за 21 годину саборовања сетићемо се предавача: архимандрита Амфилохија, академика Матије Бећковића, књижевника + Данка Поповића,+ Предрага Кијука, архимандрита Атанасија Јевтића, јеромононаха Порфирија, проф. др Мирољуба Петровића, др Стојана Адашевића, др Љиљане Савић, педијатра, Антонија Ђурића, Александра Гајшека, уредника ТВ емисије Агапе, др Слободана Антонића, проте др Војислава Билбије и многих, многих других предавача, који се могу назвати светлоносцима светих и светлих учења и дела Светог Јустина Ћелијског. 

Колико су Ваљевци имали   духовне и културне користи од ових саборовања сведочиће време, а казује нам и податак да је ваљевска Општина међу првим двема општинама у Србији по броју ученика који похађају веронауку, што је већ велика предиспозиција да имамо још моралнију младеж, и многа омладина која посећује манастир и Духовну библиотеку   такође је нспредна и на својим световним студијама, јер Свети Јустин је диван пример синтезе јеванђељских и световних знања као доктор филозофије и теологије. 

Студенти Православног богословског факултета Универзитета у Београду лично су даривали манастиру велики дворишни сто и клупе за верујући народ и добронамерне госте да се одмарају у Ћелијском Лугу под раскошним боровим гранама крај храма Светог архангела Михаила. 

Јеванђеље се у речи и делу проповеда. Дођите и Ви да се наслађујете духовног меда из  Светих духовних ћелијских кошница!

                                                                    Игуманија Гликерија (Јањић)