Духовна радост у парохији Кнежеви Виногради

Владика ЛукијанУ Српској православној парохији Кнежеви Виногради одржана је 25. маја молитвена свечаност поводом подизања нове куполе и позлаћеног крста на торањ цркве. Храм, посвећен Ваведењу Пресвете Богородице, подигнут је у другој половини XVIII века, тачније 1775. године. Парохија Кнежеви Виногради данас броји 140 домова, у којима живи 355 душа.

Од 2006. године врши се реконструкција и обнова ове цркве. Најпре је обновљена капа торња, на коју је постављен нови бакарни лим а, како нам је рекао свештеник Слободан Познановић, у плану су, током године, обимни радови на изолацији влаге и комплетном уређењу цркве.

Ова недеља ће мештанима Кнежевих Винограда свакако остати у лепом сећању, јер је њихово место и парохију посетио епископ осечкопољски и барањски Господин Лукијан, који је, уз саслужење шесторице свештеника и епархијског ђакона, служио Свету архијерејску литургију и поучио присутни народ. Литургији су присуствовали и високи политички функционери: саборски заступник Др Војислав Станимировић, жупан осјечки и барањски Крешимир Бубало, дожупани Миле Хорват и Јован Ајдуковић и др Војислав Вукчевић, бивши министар дијаспоре Р. Србије, као и представници Римокатоличке и Протестантске цркве.

Кнежеви ВиноградиУ ову недељу, четврту по Васкрсењу Христовом, прослављамо спомен на један сусрет - сусрет Христов са женом Самарјанком, те је у том духу протекао сусрет и дочек владике Лукијана, био је прави домаћински и непосредан. Владику су, у присуству председника Црквеног одбора, пред цркву довезли старим фијакером, што говори да Барањци нису заборавили старе добре обичаје. Данас се у Барањи јако много држи до старих обичаја, поготово до културних садржаја, који оплемењују овај крај. Уређена је и врло богато опремљена „Етно кућа", у самом центру насеља. Украшена је старим иконама из цркве и породичних кућа, производима домаће радиности из протеклих векова и делима старих заната. Двадесетак километара сјеверно од Осијека, смјестила се ова оаза, на сунчаним јужним падинама Бановог брда.

Са усана свих мештана овог питомог насеља стоји позив: Уколико тражите уточиште за одмор од свакодневне журбе и напетости, од стреса савременог живљења, право су место за путника намерника и остала насеља општине Кнежеви Виногради, где ће вас пригрлити осебујна природа барањског виногорја.

Обраћајући се окупљеним гостима и верницима, епископ осечкопољски и барансјски Г. Лукијан је рекао: ''Ево дана који створи Господ, радујмо му се и веселимо и ево саборовања који нас окупља у овој древној барањској светињи. Ове године ова црква прославља 233. године свог постојања. То је велики јубилеј који говори о нашем народу, који заједно с другим народима, нашим комшијама Хрватима и Мађарима, живи вековима на овим просторима. Верујем да ћете бити достојни потомци наших предака и да ћете неговати своје обичаје и очувати се у вери нашој православној. ''

У црквеној порти се на крају чула песма барањских тамбураша и игра најмлађих чланова Фолклорне секције овдашњег Културно-уметничког друштва. Г. Епископ је, са свештенством и народом, посетио „Етно-кућу", пажљиво прегледао изложене експонате и похвалио организаторе на труду и одличној поставци, апелујући на оживљавање старих сеоских уметничких и занатских производа. А онда су сви заједно, Епископ, свештенство, гости и домаћини отишли у просторе Спортско рекреационог центра «Базени» у Кнежевим Виноградима, где је приређена трпеза љубави. У току ручка подигли су здравице надлежни парох јереј Слободан Познановић, председник Црквене општине Г. Маринко Деспинић, архијерејски намасеник барањски протојереј-ставрофор Михајло Маријанац и, на крају, епископ Г. Лукијан. Добром расположењу допринео је и домаћи тамбурашки оркестар, свирајући и певајући старе лепе песме из ових крајева.

Извор: Епархија осечко-пољска - Прота П.Азап