Духовна сабрања у Митрополији дабробосанској

Духовна сабрања у Митрополији дабробосанској
Духовна сабрања у Митрополији дабробосанској
Духовна сабрања у Митрополији дабробосанској
Духовна сабрања у Митрополији дабробосанској

Слава параклиса Нерукотвореног образа Господњег. Прва архијерејска Литургија у Крушевцима.

Крсна слава прекрасног параклиса Нерукотвореног образа Господа нашег Исуса Христа који краси Кулу у Источном Сарајеву свечано је прослављена 29. августа 2019. године светом Литургијом коју је служио Митрополит дабробосански г. Хризостом уз саслужење протојереја-ставрофора Јадрана Даниловића, Ранка Билинца и Чеде Ђураиновића, јереја Немање Лакића и ђакона  Будимира Гардовића.

Село Крушевци налази се на западним ободима општине Соколац према општини Олово. Препознатљиво је по великом и значајном племену Радовића који слави Светог оца Николаја, Архиепископа мириликијског. Крајем 2016. године родила се идеја да се у том селу подигне омања црква која би била посвећена Светом оцу Николају. Тадашњи Епископ зворничко-тузлански, данас Митрополит дабробосански, г. Хризостом одмах је благословио и подржао ту идеју. У јесен 2016. године благословљено је земљиште за будући храм и пободен је крст на месту будућег жртвеника. У рано пролеће 2017. године епископ Хризостом је освештао темеље храма и предао саплеменицима Радовић да граде цркву. Захваљући њиховој ревности и великој помоћи г. Милана (Митра) Радовића храм је завршен током 2018. године.

У суботу, 31. августа 2019. године, на дан успомене Светих мученика Флора и Лавра и Преподобног Јована Рилског, Његово Високопреосвештенство г. Хризостом, Митрополит дабробосански, на позив саплеменика Радовића поново је посетио село Крушевци и служио прву архијерејску Литургију у новоподигнутом храму. Саслуживали су протојереј-ставрофор Илија Чупић, јереј Никола Поповић и ђакон Будимир Гардовић.

Извор: Митрополија дабробосанска