Духовна свечаност у Лангварину

Духовна свечаност у Лангварину
Духовна свечаност у Лангварину
Духовна свечаност у Лангварину
Духовна свечаност у Лангварину

Одазвавши се на потребу верног народа, као и на молбу надлежног пароха Милана Милутиновића, Преосвећени Владика аустралијско-новозеландски г. Силуан учинио је 18. марта 2017. године своју прву канонску посету мисионарској парохији Светог Василија Острошког у Лангварину, у југоисточном делу Мелбурна.

Владика је овом приликом донео ковчежић са делом моштију Светог аве Јустина Ћелијског верницима на поклоњење. Уз саслужење великог броја свештеника из мелбурншког намесништва, духовна свечаност је започета светом архијерејском Литургијом.

Поред локалних верника храм су испунили и гости из других парохија, а међу њима и они из удаљеног Јалорна. Нарочито је био приметан велики број младих из црквене организације СОЈА, који су дошли да уједно прославе своју славу, Светог оца Николаја Жичког и Охридског са овогидишњим домаћином г. Душаном Јовановићем. Тако, на један чудесан начин, нашли су се на једном месту Светитељи Николај, Јустин и Василије Острошки- три стуба наше свете српске вере и Цркве.

У склопу торжествене Литургије, Владика је преломио славски колачи омладине, док се за домаћина славе идуће године прихватио г. Зоран Опсеница. Уследело је освећење новог архијерејског трона и осталог црквеног намештаја, као и крста на новој капији испред имања. Архијерејском граматом захвалности за љубав према Цркви и пожртвовани рад добили су парохијани који су се управо око израде и постављања нове ограде са капијом веома потрудили - господа Илија Кончар, Вељко Бабић и Јово Лазаревић.

Народна изрека да сложна браћа кућу граде сасвим је прикладна у случају парохије у Лангварину. Вредне чланице парохијског Кола српских сестара припремиле су богат ручак у сали која је при крају изградње. Прота Милан је овим поводом изјавио: -Надамо се да ћемо пре истека ове године имати комплетну и функционалну парохијску салу коју ће Владика моћи да освети када буде учинио своју следећу канонску посету. Свакако, и том приликом биће вредних трудбеника који ће заслужити грамате захвалности. После тога, можда већ у идућој години, жељно очекујемо и круну нашег труда када се буде извршило велико освећење храма.

У својој беседи Преосвећени Епсикоп г. Силуан је истакао значај духовног образовања омладине која је у данашњем времену изложена многим нехришћанским утицајима, и видно импресиониран напретком ове мисионарске парохије призвао Божји благослов да се започето дело успешно доврши.

Извор: Митрополија аустралијско-новозеландска