Духовна и свјетска словесност

На Институту свјетске књижевности Руске академије наука 18. октобра 2017. године одржана је Међународна конференција под називом „Духовна и свјетска словесност“. Конференција се одржава у склопу истраживања књижевних веза Русије у 18. и 19. вијеку са иностраним културама. У том контексту, велика је пажња поклоњена духовним и културним взама Русије и Црне Горе, као и ширег простора Балкана.

Један од носилаца овог пројека била је недавно преминула Наталија Даниловна Блудилина, која је уложила велики труд да се у руској академској јавности чује нешто више о Црној Гори и о великим личностима, црногорским владикама, посебно о Његошу. У два велика зборника, објављена у Москви 2015. и 2016, тој теми је дат велики простор. У прошлогодишњем зборнику објављен је први превод на руски језик „Луче микрокозма“, позатог преводиоца и србисте Иље Числова.

На поменутој конференцији, из Црне Горе наступио је књижевник Милутин Мићовић, предсједник Књижевног друштва „Његош“. -Духовне залихе, које су створили Петровићи, и данас држе Црну Гору у свом лику и имену. У 20. вијеку многе су олује и иделогије прошле балканским просторим, али духовно насљеђе које се држи наших словенских и православних корјена, давало је Црној Гори и Словенима Балкана могућност да се одрже, иако потресани и разарани ратним и идеолошким катастрофама 20. вијека. И данас, када се Црна Гора новом идеологијом одриче својих историјских и духовних темеља, те залихе држе њен народ и њене слободне људе“.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка