Духовне свечаности у Љубљани

 Духовне свечаности у Љубљани
 Духовне свечаности у Љубљани
 Духовне свечаности у Љубљани
 Духовне свечаности у Љубљани

У Томину недељу, 5. маја 2019. године, после свете Литургије, коју су, у храму Светих Кирила и Методија у Љубљани, служили протојереј Перан Бошковић, јереј Раде Деспотовић и јереј др Зоран Ђуровић, уз саслужење ђакона Ивице Чаировића, на којој се причестило много верног народа из Љубљане; са благословом Његовог Високопреосвештенства Митрополита загребачко-љубљанског Г. Порфирија, ђакон др Ивица Чаировић, доцент на катедри за Општу историју Цркве на Православном богословском факултету Универзитета у Београду, одржао је предавање на тему Мисија Светог Саве у светлу кирило-методијевског предања.

Пре предавања протођакон Митар Танасић је представио окупљенима говорника, а старешина цркве Светих Кирила и Методија у Љубљани, јереј Александар Обрадовић, био је у улози домаћина и модератора после предавања.

Предавач је говорио о односу историјских околности у којима су живели и делали Света браћа Кирило и Методије у 9. веку и Свети Сава у 13. веку. Анализирајући методологију и једне и друге мисије, говорник је компаративном методом уз цитирање извора из оба периода закључио да су мисије биле са истим циљем, али и са истим проблемима, од којих је највећи био уметак у вероисповедање – filioque – који су у 9. веку користили германски мисионари на словенским просторима, а у 13. веку латински клир на српским просторима на којима је Свети Сава установио
епархијску структуру у оквиру добијања самосталности из Никеје.

Посебан део предавања ђакон Ивица Чаировић посветио је анализи давања самосталности Српској Цркви у оквиру односа Рима и Константинопоља у периоду после Четвртог крсташког похода.

После излагања развио се жив дијалог о питањима крунисања Стефана Првовенчаног и улози Светог Саве у државним пословима тадашње младе краљевине Србије и о црквеној структури на српским просторима пре Немањића. Ово предавање одржано је у Парохијском дому љубљанског храма Светих Кирила и Методија у оквиру јубилеја 800 година аутокефалије Српске Православне Цркве.

текст и фотографије Никола Радић, дипл. теол.