Духовни догађаји у Прибоју

Духовни догађаји у Прибоју
Духовни догађаји у Прибоју
Духовни догађаји у Прибоју
Духовни догађаји у Прибоју

У навечерје спомена Чуда Светог архангела Михаила у Хони, 18. септембра 2015. године, у Прибоју је одржана промоција књиге „У сретање Светог Нектарија Егинског Чудотворца“ аутора протојереја-ставрофора Ненада Андрића из Ваљева. Најпре је у храму Васкрсења Христовог у 17.30 часова свечано дочекана икона овог угодника Божјег, сасуда Божанске благодати, коју је отац Ненад на дар предао старешини храма Христовог Васкрсења протојереју-ставрофору Марку Папићу, да она буде на духовну потпору народу Божијем у овом крају.

Иначе, ову икону отац Ненад је примио из руку старца Нектарија (Виталиса), који ревносно служи у храму посвећеном Светом Митрополиту пентапољском Нектарију, и којег је управо Свети Нектарије чудесно излечио од карцинома плућа. Икону је радосно дочекало неколико стотина верника.

Затим је у храму служен акатист Светом Нектарију, просијавшем чудотворцу двадесетог века, који су служили архимандрит манастира Давидовице Нектарије (Јанковић), протојереј-ставрофор Ненад Андрић, протојереј-ставрофор Лазар Вељанчић, парох бањски, протојереј-ставрофор Марко Папић, јереј Спасоја Вујанић, јереј Немања Вранић и јереј Мирослав Јовановић, пароси прибојски. Учешће у акатисту узеле су високопреподобне игуманије: мати Евсевија из манастира Светог великомученика Георгија у Мажићима, мати Дарија из манастира Давидовица и мати Јустина из манастира Светих Јоакима и Ане у Рутошима код Прибоја, као и верници.

Након акатиста присутни су целивали икону Светог Нектарија и били помазани уљем донетим за ову прилику из кандила код  светитељевих моштију у Егини. У наставку је у свечаној сали Гимназије одржана промоција поменуте књиге, на којој је отац Ненад присутне упознао са Светитељем Цркве Христове, Светим Нектаријем Егинским и свеправославним чудотворцем.

У недељу, у навечерје празника Рођења Пресвете Богородице, Црквена општина Прибој је, у сарадњи са Галеријом „Спирала“ из Прибоја, у храму Васкрсења Христовог приредила прву самосталну изложбу икона и цртежа младог иконописца из Прибоја Богдана Радовића, који је завршио крагујевачку школу иконописа. Поздравно слово изговорио је старешина овог храма протојереј-ставрофор Марко Папић, док је изложбу отворио професор Гимназије у Прибоју и сликар Драган Нешић. У програму је наступио и прибојски црквено-градски хор „Свети кнез Лазар“, чији је члан Богдан Радовић. Овај млади уметник је публици представио двадесетак својих радова.  Изложба ће  трајати до 30. септембра 2015. године

протојереј-ставрофор Марко Папић,
старешина храма Васкрсења Христовог у Прибоју

Духовни догађаји у Прибоју
Духовни догађаји у Прибоју
Духовни догађаји у Прибоју
Духовни догађаји у Прибоју