Духовни програм за дјецу у Источном Сарајеву

Духовни програм за дјецу у Источном Сарајеву
Духовни програм за дјецу у Источном Сарајеву
Духовни програм за дјецу у Источном Сарајеву
Духовни програм за дјецу у Источном Сарајеву

У Културном центру у Источном Новом Сарајеву је, у петак 13. фебруара, уочи православног празника Светог мученика Трифуна, одржан Духовни програм за дјецу који je организовао „Форум театар“ из Источног Сарајева.

Програм под називом „Духовне пјесме и покретне слике за дјецу – Ближе Богу“ састојао се од два сегмента - промоције збирке религиозних и обичајних пјесама за дјецу „Гдје Господ живи“ аутора Оријане Ливопољац и пројекције руског цртаног филма „Свјетлост неугасива“, чија су тема чудотворне иконе.

Протојереј Борислав Ливопољац одржао је уводну ријеч о Светом Трифуну, мученику који је пострадао због своје вјере у васкрслог Господа и Спаситеља Исуса Христа.

Ливопољац је нагласио да је намјера да се овим духовним програмом дјеци покажу друге стране светитељства и мучеништва, указујући на заблуду која узима маха и у православном народу, а то је обиљежавање тзв. „дана заљубљених“.

„Прослава Светог мученика Трифуна нема никакве везе са `даном заљубљених` и данас смо говорили о животу Светог Трифуна како би подстакли дјецу и нас да живимо животом како су живјели наши свети“, нагласио је он.

Аутор књиге „Гдје Господ живи“ Оријана Ливопољац истакла је да је она једна сасвим обична мама која је Божијом милошћу добила мало зрнце талента и покушала тај таленат умножити да би био на духовну корист њој самој, а и нашим ближњима и на славу Божију.

Она је нагласила да је као резултат умножавања тог малог зрнца настала и књига „Гдје Господ живи“ у намјери да дјеци покаже да „Господ не живи на једном мјесту, које је толико тајанствено далеко, већ да је Он свуда око нас, свеприсутан и много ближи него што ми сами често мислимо“.

„Он је у нама самима, али ми смо дужни да се приближавамо Њему“, рекла је она.

Књижевница Дара Секулић, рецензент књиге „Гдје Господ живи“, нагласила је да је ова књига у васпитном смислу неопходна.

„Ова књига је посвећена дјетету и дјечијем доживљавању оног што је вјечно и тешко објашњиво, а то је Христос, Бог и вјера човјекова“, рекла је Секулић.

Извор: Митрополија дабробосанска