Духовни разговори

Духовни разговори, I-477 стр.;II–431стр. Издавач:  Храм Светог Трифуна, Београд 2013.

У парохијском дому цркве Свете Петке у Сурчину 31. јануара 2014. године представљен је зборник предавања која су - великим трудом и залагањем протојереја-ставрофора Дејана Дејановића, старешине храма Светог Трифуна на Топчидерском гробљу, и његових сарадника - одржана у оквиру трибина на Вождовцу. Зборник је објављен у два тома, са благословом Патријарха српског г. Иринеја.

Требало је за све ове године изнети на светло дана и пред духовне очи српског народа вечну вредност и драгоцену садржину светог Православља. У новим приликама Црква је тражила и налазила путеве и облике мисионарског и пастирског деловања. Један облик, увелико одомаћен, јесте и организовање оваквих предавања која су названа "Духовна трибина - Духовни разговори". 

Иако људи високе стручности и неретко највиших академских титула, предавачи су умели да се прилагоде образовном нивоу просечних слушалаца. После предавања редовно су постављана питања и изношене примедбе публике. Тако је успостављан присан однос између предавача и слушалаца.

Највећа заслуга за дугогодишњи успех ове у Београду добро познате  трибине припада честитом православном хришћанину Миодрагу Маричићу. Држећи се речи св. апостола Павла да хришћани треба да буду "огњени у духу", овај млади човек је био одиста "огњени" Миодраг. Трудио се ревносно и неуморно да се предавања добро организују и остваре значајан успех. Није било нимало лако да благовремено пронађе предаваче и са њима усагласи све појединости. На овоме му заиста треба честитати!

Трибина Духовни разговори на Вождовцу (свечана сала СО Вождовац), како је већ сви препознају, ускоро ће приредити тристото предавање!

Иначе, госпођа Зорица Ковачев је покретач идеје да се ова предавања штампају. У припреме је уложила ванредан труд слушајући носаче звука, који су понекад били нејасни, и великим стрпљењем разабирала текст, уобличавала га у целину и достављала предавачима на ауторизацију, а у то, побринула се за лекторисање и старала око даљег штампања. Тако је она преточила у штампани текст 40 ауторизованих предавања држаних у времену од 2002. до  2012. године, у књигама тематски распоређених.

Предавања су држана углавном на следеће теме: богословско-пастирске (о посту, молитви, духовном животу, укрепљењу у вери),  црквено-педагошке, историјско-културне; о светитељима:  апостолу Павлу, светој Ксенији Петроградској, св. Симеону Мироточивом ... Василију Острошком, Јустину Ћелијском, Симеону Дајбабском ...

Како светост не иде без подвига, тако у ове две књиге има тема о смислу подвига у Духу Светоме и смислу подвига обожења светогорских монаха.

Незаобилазна су предавања о Светој Гори, о светој Русији, светом Косову и Метохији, као и предавања о мученицима, новим српским мученицима...

Предавачи су за ових десет година наши епископи - ремезијански Андреј, бихаћко-петровачки Атанасије, аустралијски Иринеј, монаси, монахиње (упокојена Мати Иларија чијим излагањем и почиње текст прве књиге, затим Мати Макарија из Соколице,  затим архимандрити Стефана из Велике Ремете, Тихон из манастира Студенице, Рафаило из манастира Подмаине), свештенослужитељи,  професори, теолози, академици, угледни културни делатељи, мирјани разних нивоа образовања, али снажни сведоци вере! Посебно су обрађене теме везане за породицу и брак, а договрено је да у свакој наредној књизи ове теме буду окосница Духовних разговора.

Уз предавања су публикована и питања и одговори.

Имамо податак да се Духовни разговори  данас читају на свим континентима.

Приход од продаје ових књига намењен је болесној деци, а мањи део новца је намењен изградњи новог конака при храму Светог Трифуна на Топчидерском гробљу.

Зорица Зец