Духовни живот се наставља

Духовни живот се наставља

Професор Мирослав Лазовић и асистент на Факултету  примењених уметности Биљана Велиновић  током ове зиме су у селу Кололеч, недалеко од Косовске Каменице, живописали 70 квадрата цркве која је и у овим тешким условима изграђена.

Духовни живот Срба на Косову и Метохије се, према речима професора Лазовића, наставља са благословом Његовог преосвештенства Епископа рашко-призренског Г. Теодосија. Каже да су најмилији и најдирљивији приложници који дају по десет, двадесет динара за изградњу храма и да су ови Срби спремни да остану на својим огњиштима и да им је црква заиста стожер окупљања.

Црква се налази на брду које доминира овим крајем и види се са свих страна овог прелепог крајолика. Задивљујуће је колико је овај народ спеман на компромисе са данас већинским албанским становништвом, те је изграђен модел коегзистенције који даје оптимистички зрак у ноћи политичких промашаја са свих страна.

Живопис цркве рађен  је у византијском стилу и представља једно од лепших остварења професора  Лазовића, носиоца ордена Светог Саве. Радови на осликавању обављани су по изузетно хладном времену на скелема за живописање, што је велики подвиг уметника из Београда.