Духовно предавање у Ђилонгу

Духовно предавање у Ђилонгу
Духовно предавање у Ђилонгу
Духовно предавање у Ђилонгу
Духовно предавање у Ђилонгу

Милости Божјом, са благословом Његовог Преосвештенства Владике Митрополије аустралијско-новозеландске г. Иринеја, 5. априла 2014. године Господње, одржано је духовно предавање у цркви Светог Николе у Ђилонгу.

Својствено великопосном периоду током којег су духовне вечери актуелност широм Митрополије аустралијско-новозеландске, тема поменутог духовног предавања, које је након молитве и поздравног слова протојереја-ставрофора Милана Милутиновића представио месни јереј Александар Трнинић је била заснована на савременим проблемима православља и њиховим могућим перспективама решења кроз призму Свецелог Евхаристијског Бића. Црква као живи организам, током цивилизацијског прогреса се сусреће са разноликим изазовима и управо актуализацијом Светог Писма и Светог Предања нуди човеку одговоре и решења, јер без Бога Истинитог не бива ништа добро. Истински препород човеков није могућ без личног односа са Богом, кроз љубавну заједницу са Богом и ближњим својим на чему се заправо заснива слобода као начело.

Након излагања оца Александра, уследио је кратки предах, а потом је отац Веселин Сворцан одржао наредно предавање о савременој болести која све више узима свој данак човечанству – о депресији и њеним негативним и позитивним странама. Отац Веселин је нагласио да медицину не треба одбацити, али да целовитост излечења оболелог човека зависи и од духовног препорода, тачније, да ова врста болести неминовно изискује узајамно прожимање пастирског и медицинског старања у циљу потпуног оздрављења.

По завршетку поменутих предавања, уследила су питања окупљених мирјана на која су одговарали присутни протојереј-ставрофор Милан Милутиновић, јереј Веселин Сворцан, јеромонах Јустин Хиландарац и јереј Александар Трнинић. Окупљени верници су својим питањима показали знатно интересовање о духовном и практичном животу Цркве, освртајући се на претходно изложене теме.

Духовно вече је протекло у угодном расположењу и конструктивном дружењу до касних вечерњих часова уз скромно послужење које су припремиле одређене парохијанке заједно са попадијом Тањом Трнинић.

Извор: Митрополија аустралијско-новозеландска