Духовно пролеће у Сиднеју

Духовно пролеће у Сиднеју
Духовно пролеће у Сиднеју
Духовно пролеће у Сиднеју
Духовно пролеће у Сиднеју

Свети Оци од давнина Велики и Часни пост пред Васкрс називају ”духовним пролећем”, а да га и ми тако доживљавамо и данас види се по својеврсном процвату црквеног живота који се јави са првим данима поста.

Ни ова година у Сиднеју није изузетак од тог правила. Након Недеље Православља која је прослављена саборно од свих православних, духовни живот православних Срба у Сиднеју поново се слио у наше парохије. У среду, 23. марта 2016. године, у храму Светог архиђакона Стефана у Рути Хилу служена је света Литургија пређеосвећених Дарова. У присуству Епископа Иринеја служио је протојереј-ставрофор Ђуро Ђурђевић и са њим јереј Ђорђе Веселиновић и ђакон Александар Ивановић.

За певницом су били скоро сви српски свештеници из Сиднеја. По обичају се након службе прешло у парохијску салу где су чланице Кола српских сестара припремиле вечеру, током које је народ је имао прилику да Епископу и свештеницима поставља питања о духовном животу.

У недељу, 27. марта 2016. године, свету архијерејску Литургију служио је владика Иринеј у најстаријем српском храму у Аустралији, цркви Светог Саве у Флемингтону. Преосвештеном Владику су саслуживали надлежни парох, протонамесник Саша Чолић, протојереј-ставрофор Владислав Ђорђевић и ђакон Александар Ивановић. Исте те вечери прво великопосно недељно вечерње служено је у храму Светог Саве у најстаријој црквеној општини у Аустралији, у Мона Вејлу. Вечерње је служио надлежни парох протојереј-ставрофор Саша Радоичић са ђаконима Александром Ивановићем и Желимиром Миловићем. За певницом су били протојереји-ставрофори Миодраг Перић и Ђуро Ђурђевић и свештеници Немања Мрђеновић, Ђорђе Веселиновић и Веселин Сворцан.

Након вечерње молитве у црквеној сали је прота Саша Радоичић одржао предавање на тему ”Православље и ГМО”. Било је то заправо представљање истоимене студије оца Саше која је ове године објављена међу издањима познате издавачке куће ”Отачник” из Београда. Отац Саша је представио проблеме везане за употребу генетски модификованих организама у исхрани човека из перспективе православног богословља. Целокупно предавање је снимљено и као и ранијих година биће доступно на интернету. Следеће саборно окупљање биће Литургија пређеосвећени дарова која ће се у среду, 30. марта 2016. године, од 18 часова служити у историјском Саборном храму Светог Георгија у Кабрамати; а следеће предавање одржаће се у недељу, 3. априла 2016. године, у цркви Светог Саве у Флемингтону.

Извор: Митрополија аустралијско-новозеландска