Духовно сабрање и радост под снегом

Духовно сабрање и радост под снегом
Духовно сабрање и радост под снегом
Духовно сабрање и радост под снегом
Духовно сабрање и радост под снегом

У недељу, о Митару и фарисеју, 5. фебруара 2012. године, Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски Г. Амфилохије служио је Свету Литургију у цркви Светог Александра Невског на Дорћолу. Његовом Високопреосвештенству саслуживали су протојереј-ставрофор Вајо Јовић, старешина храма, свештеник Горан  и ђакон Александар Секулић.  У току Свете Литургије Владика је крстио и миропомазао младенца Павла, друго дете Михаила, студента теологије, и Јелене, иконописца.

По древном хришћанском обичају Владика је, по окончању Литургије, извршио чин уцрковљења новокрштеног младенца тиме што га је на рукама унео у Свети олтар и обнео око Часне трпезе, поклонивши га Светом престолу Божијем, уз речи: “Предајем ти га крштеног, миропозаног и причешћеног, да га васпитаваш и подижеш у љубави и страху Божијем” вратио га је у руке мајке.  У току беседе, Владика је, тумачећи јеванђелске речи, истакао значај, вредност и неопходност покајања у духовном животу свих православних хришћана као једне од главних врлина на путу духавног преображаја и узрастања.

И поред велике хладноће (- 11 степени Целзијуса) велики број верног народа је са разних крајева града пристигао у Цркву и са великом пажњом пратио ток богослужења и појањем учествовао у њему. Међу бројним верницима Светој Литургији присуствовала је и госпођа Дијана, мајка спортисте – првог тенисера на свету Новака Ђоковића, управо проглашеног за најбољег спортисту света у 2011. После богослужења, Митрополит Амфилохије се сусрео са њом у канцеларији храма.  Током разговора Његово Високопреосвештенство је упутио честитке младом спортисти за постигнуте успехе са жељом да истраје у витешком духу надметања на спортском пољу. На благослов и у знак подршке даровао му је књигу Житија и служба св. Александра Невског са посветом:  Ова књига о витезу Православном Светом Александру Невском витезу Новаку, с благословом!

У поподневним сатима, Његово Високопреосвештенство у пансиону за старије особе Долче вита - кеј у Земуну, посетио је госпођу Олгицу Врањкић (90 год) и остале кориснике тог пансиона. Владика је, уз благослов, пожелео крепке и спокојне дане госпођи Олгици са којом га веже вишедеценијско познанство и сарадња у многим видовима духовно-просветне области црквене мисије. Дуге године, све до оснивања Хиландарске задужбине пок. Петар и Олгица Врањкић били су повереници Манастира Хиландара, а такође и ревносни сарадници Манастира Ћелије у објављивању списа Авве Јустина Ћелијског. Њихов, аврамовског типа, гостољубиви дом у центру Београда деценијама је био сигурно уточиште бројним монасима и монахињама српских манастира, најпре Хиландара и Ћелија, као и студентима теологије од којих су неке и сами стипендирали. У Београду, окованом снегом, Митрополит Амфилохије  је осетио радост младости размењујући грудве снега са младенцем Теодором који је ипак признао да Владика брже прави грудве и прецизније гађа.

Текст и фото: П. Кондић     

Духовно сабрање и радост под снегом
Духовно сабрање и радост под снегом
Духовно сабрање и радост под снегом
Духовно сабрање и радост под снегом