Духовно вече Српског православног удружења омладине SOYA

Српско православно удружење омладине (Serbian Orthodox Youth Association, SOYA) у Аустралији организовало је у суботу, 2. априла 2016. године, духовно вече у Црквеној општини Свете Тројице у Брансвику. Духовно вече почело је вечерњом службом у храму посвећеном Светој и Живоначалној Тројици, а затим настављено у црквеној сали где је одржано предавање за омладину од стране протојереја-ставрофора Милана Милутиновића.

Предавању је, осим српске омладине, присуствовао и мањи број припадника грчке и руске заједнице у Мелбурну који такође делују при различитим црквеним организацијама младих у Аустралији са жељом да очувају и сачувају веру својих предака и на Петом континенту. Управо из ових разлога, предавање је одржано на енглеском језику, а отац Милан је као свештеник који је и сам рођен у Аустралији покушао да младима приближи основе и темеље на којим се заснива православна вера, као и на који начин одрастати и духовно узрастати у савременом аустралијском друштву.

Отац Милан је своје предавање изнео сажето и на врло занимљив начин, а да је омладина била заинтересована и реаговала позитивно на овакав вид окупљања говори чињеница да је дужи временски период након предавања прошао у постављању питања и дискусији која се међу омладином спонтано развила.

Као духовни отац Српског православног омладинског удружења у Викторији, отац Милан је рекао да је ово прво у низу предавања која би у будућности требало да се одржавају бар једном месечно у црквама широм Викторије, како би млади могли да напредују и духовно узрастају у својој вери. Младима ће бити пружена шанса да и сами бирају теме које су за њих актуелне како би се већ данас посветила пажња млађим генерацијама и њиховом животу у Цркви, јер управо они треба да чувају и надограђују оно што су старије генерације годинама стварале.

Извор: Митрополија аустралијско-новозеландска