Духовске вечери на Калемегдану свечано отворене

Духовске вечери на Калемегдану свечано отворене
Духовске вечери на Калемегдану свечано отворене
Духовске вечери на Калемегдану свечано отворене
Духовске вечери на Калемегдану свечано отворене

Ти дарујеш живот сваком живот бићу!

Пред београдским светињама где свакодневно узносимо молитве, у порти храмова Свете Петке и Ружице на калемегданској тврђави, синоћ смо песмама изражавали велелепије Господа и благодарност Њему. Ти дарујеш живот сваком живом бићу – била је, можемо рећи, тема водиља на коју се певало, казивало, у сусрет празнику Рођења Цркве, Педесетнице, Духова.

Обрадовах се када ми рекоше: Клањамо се у дому Господњи.  Господе, хвалим лепоту дома твога, и место пребивања славе твоје...

Овим речима псалмопевца и пророка Давида почео је своје поздравно слово  протојереј-ставрофор др Радомир Поповић, напоменувши да ове речи најбоље говоре о лепоти места где се сваке године одржавају Духовске свечаности. Поздрављајући у име братства храма и захваљујући свима учесницима, као и добротворима, протојереј-ставрофор Поповић, иначе редовни професор Богословског факултета и старешина ове цркве, отворио је ову духовну манифестацију.

Хор „Станковић“ при цркви Ружици, под вођством Небојше Цвијановића, први је песмопјенијем, као што то чини и на сваком литургијском сабрању, узнео хвалу и славу Господу. Исте вечери Реком Православља пловили су и гимназијалци хора Десете београдске гимназије и музичка група Легенде.

Ово дивно вече свечаног отварања једанаестих Духовских свечаности, у сусрет Педесетници, беседом је уоквирио српски композитор и професор Факултета музичких наука у Београду г. Светислав Божић:

„Промисао који нас је довео у Живот, задужен је да нас изведе из његовог овоземаљског обличја. Педесетница говори о томе, и јесте то! Час је да се њоме укрепимо, да приђемо чистоти предадамског искушења и да, угушив у себи овоземаљску глад и жеђ, угледамо станишта где нема бола, шкргута, јецаја. Чувајмо човека, али не правимо од свих људских манифестација станишта извршне власти и неопозивих одлука. Ма како био моћан и даровит, човек нема та задужења, и добро је да таквог човека не негујемо у другима, јер га нисмо спречили у себи. У равноправном двојству наше природе боримо се да она божанска уздигне човечанску...“

Програм је водила гђа Сања Лубардић.

Зорица Зец