Духовски уторак у никшићком Саборном храму

Духовски уторак у никшићком Саборном храму
Духовски уторак у никшићком Саборном храму
Духовски уторак у никшићком Саборном храму
Духовски уторак у никшићком Саборном храму

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије служио је свету архијерејску Литургију трећег дана празника Силаска Светог Духа на Апостоле, 6. јуна 2017, у Саборном храму Светог Василија Острошког у Никшићу. Саслуживали су свештеници никшићког намјесништва уз молитвено учешће вјерног народа.

Владика је сабранима честитао празник Силаска Светог Духа на Свете апостоле и ученике Господње - Тројчиндан, којим славимо Оца и Сина и Светог Духа. Управо Свети Дух, казао је Преосвећени Епископ, даје пуноћу вјере у Свету нераздјељиву, живоносну, безначалну Тројицу.

-Дух Божји вијаше се над водамам, пише у Светом Писму, на почетку стварања. Дух Божји је загријавао земљу и небо, те се све обликовало дејством вјечне силе Божје, словом Божјим све је из ничега настало, али Духом Божјим све је стављено у покрет, све је оживљено. Дух Божји надахњивао је свете Божје људе од памтивјека до дана данашњег, Свете старозавјетне пророке који су пророковали о доласку Месије, Спаситеља свијета Сина Божјег. Он се појавио, оваплотивши се од Пресвете Дјеве Богородице и Духа Светог, Он Који има Духа Светог као Бог и као Син Божји, јер како у светим књигама пише Дух Свети од Оца исходи, а у Сину почива.

-Син Божји је Духом Светим творио чудеса, проповједао ријеч Божју, ријеч Светог Јеванђеља, ријеч спасења рода људског, Духом Светим принио себе на жртву ради нас и ради нашег спасења, на крсту крв своју излио, Духом Светим самог себе принио Богу и постао жртва за спас рода људског и цијелог свијета, бесједио је Његово Преосвештенство.

-Прије него што се вазнио на Небо Господ је рекао својим Светим ученицима и апостолима, које је сабрао послије свог васкрсења,да сједе у граду Јерусалиму, да пребивају заједно на молитви, да се не разилазе ине проповједају Јеванђеље док се не обуку у силу са висине. И управо у недјељни дан Педесетнице, педесет дана послије Васкрсења Христовог, приликом молитве, Господ је ниспослао Духа свог Светог на Свете апостоле и ученике Господње, на народ присутни те су се обукли у силу са висине, у силу истине, правде, мудрости, љубави и добили су пуномоћство да проповједају Јеванђеље цијелом свијету са великом ревношћу, храброшћу неустрашивошћу, не водећи више рачуна о свом животу, него ревнујући за дом Божји, за Цркву Божју, ревнујући за извршење Божје заповјести и Божје воље, правде, истине, казао је Владика будимљанско-никшићки Г. Јоаникије.

Овај празник, према његовим ријечима, назива се празником рођења Цркве, јер је ово завршетак и пуноћа свих дјела Божјих. -Сва обећања од памтивјека испунила су се у Христу Господу, а Христос Господ послао нам је другог Утјешитеља Који увијек свједочи о Христу, о Његовом присуству у нама и међу нама и увијек Га оприсутњује. Тако се испуњава она ријеч Божја и обећање Христово „И ево ја сам са вама у све дане до скончанија свијета и вијека“, присутан Духом Светим, лично присутан и Он и Дух Свети и Отац Његов, Пресвета и живоносна Тројица, по ријечи Божјој да ће Син Божји доћи са Оцем и Духом Светим и настанити се у срцима оних који Га љубе.

-Зато смјело исповједамо и проповједамо нашу свету вјеру, свједочећи тајну Бога нашег Оца и Сина и Светог Духа, свједочећи оваплоћење Христово и силазак Светог Духа. Свака света служба је, сама по себи, велика проповјед и без наших проповједи, јер силази Свети Дух на Свете Дарове које приносимо, силази и на нас који их приносимо и који се молимо, на Цркву Божју излива се благодат Божја, сила истине, правде и свих других светих врлина. Господ даје своје освећење, своју силу, обновљење, даје нам нови живот, даје нам предокус вјечног живота већ овдје и сада, закључио је Епископ будимљанско-никшићки Јоаникије.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка