Два јубилеја у Румунији

На основу предлога румуског патријарха Данила, Синод Румунске Православне Цркве сагласио се да 2013. година буде проглашена свечаном годином светих цара Константина и Јелене поводом јубилеја 1700 година од доношења Миланског едикта.

Сачињен је оквирни црквено-национални план за реализацију литургијског, културног и медијског програма под називом 2013 - Свечана година Светог цара Константина и Јелене у Румунској Цркви. У другој половине године уследиће и програм под називом Свети цар Константин и Јелена, ослонци Цркве.

Овим поводом, у октобру 2013. године, Синод ће имати свечано радно заседање у Патријаршијском двору, а планирана је и тематска изложба о светим цару Константину и мајци  Јелени, као и најважнијим црквама њима посвећеним.

Истовремено, поклоничке агенције Румунске Цркве организоваће поклоничка путовања у Рим, Милано, Цариград, Јерусалим, Ниш, као и у друга места где су свети цар Константин и Јелена оставили трагове.

Румунска Црква је 2013. године прогласила спомен-годином оца Димитрија Станилоја. Тим поводом биће објављен национални конкурс у вези са животом и радом оца Димитрија Снатилоја (1903-1993), највећег румунског богослова, као и неколико догађаја њему у част како у Букурешту, тако и у другим градовима.

Извор: theorthodoxchurch.info