Два нова напада на католичке цркве у Индији

Забринуте жртве истичу да, откако су хиндуистички националисти на власти, насилници слободно проводе терор над рањивим хришћанима. Кардинал Освалд Грасиас, надбискуп Мумбаја, назвао је инциденте „злобним нападом на наш народ“ и снажно их осудио. „Молимо се за Индију, за међурелигијски дијалог, миран саживот и међусобно поштовање међу свим људима“ – казао је у разговору за AsiaNews.

Први напад догодио се недуго после поноћи 20. марта, када је скупина људи провалила у двориште катедрале св. Петра и Павла у Џабалпуру, где је било око 200 учесника једног библијског семинара. Нападачи су насилно упали у зграду, тукли и опљачкали тамошње вернике, разваливши на крају и врата катедрале, и уништили неколико оближњих возила. Полиција је стигла тек неколико сати касније, кад је напад већ био одавно завршио.

Други напад збио се 22. марта, кад су три особе каменовале кип св. Ђорђа, код њему посвећене цркве у Мумбаију. Неки друштвени елементи постају све одважнији, јер се, откако су хиндуистички националисти дошли на власт, против њих ништа не предузима – упозорио је монс. Корнелије Лео, надбискуп Бопала.

Генерални савет индијских цркава снажно је осудио нове антихришћанске нападе. „Ови случајеви разоткривају крхко стање верске слободе у нашој земљи. Десничарске групације проводе своју владавину терора над рањивим хришћанским заједницама“ – рекао је предсједник Савета, Сајан Џорџ, објашњавајући да се злоупотребљавају „драконски закони“ против обраћења и лажно оптужуји хришћани. „Ти екстремисти уживају заштиту владе и угрожавају живот хришћанске заједнице“ – додају из Савета индијских цркава.

Извор: Vatican Radio