Два пакинстанска хришћана осуђена на смрт због богохуљењa

Два брата, Каисар и Амун Ајуб у затвору су од 2015. године. Њима јe смртна казна из безбедносних разлога изречена у затвору 13. децембра 2018. године. Два хришћана су осуђена на смрт у Пакистану због оптужби за богохуљење, наводи 14. децембра 2018. Центар за правну помоћ. Кајсар и Амун Ајуб из Лахора ухапшени су 2015. године, пошто је један од њих оптужен да је на својој веб страници поставио увредљив материјал за ислам.

Кајсар и његова супруга Амина имају троје деце, док је његов брат Амун ожењен Хумијом, учитељицом школе при ​​лахорској катедрали.

Оптужбе изнете 2011. године терете их да су објавили богохулан материјал на својој веб страници. Међутим, оптужени кажу да њихова интернет страница није била  активна од 2009. године. Два брата су  затвору све од њиховог хапшења. Њихов случај је пресуђен 13. децембра у затвору из безбедносних разлога. Судија Јавед Икбал Босал прогласио их је кривим и осудио на смрт.

Центар за правну помоћ, који је међународна организација посвећена жртвама верске нетрпељивости, заступа оптужене и сада планира подношење жалбе на пресуду пред Вишим судом у Лахору. Према пакистанским законима о богохулству, вређање пророка Мохамеда је злочин који се кажњава смрћу, док је увреда Курана, исламске свете књиге, кажњива доживотним затвором.

Извор:Vatican News (са енглеског Инфо служба СПЦ)