Два века цркве у Бјелини

Два века цркве у Бјелини
Два века цркве у Бјелини
Два века цркве у Бјелини
Два века цркве у Бјелини

У храму посвећеном Светој Петки у Бјелини 27. октобра 2015. године, уз велики празник, прослављено је и две стотине година од обнове овог храма. Његово Преосвештенство Епископ далматински г. Фотије служио је свету архијерејску Литургију у присуству многих верника који су на овај дан дошли да би заједничком молитвом заблагодарили Господу.

Епископ Фотије најавио је да ће се поднети захтев да се храм у Бјелини прогласи манастиром и да на тај начин он постане место за оне који желе да се угледају на  врлинску светитељку, Свету Петку, и узму за пример њену скромност и преданост Христу. Обнова ове цркве и даље је у току, недавно је фрескописана, а пред нама су још радови на порти и конаку. Много је добрих људи који помажу да се овај свети храм уреди, а по благослову Епископа Фотија некима од њих је одато признање због велике љубави коју су исказали према својој цркви. Орденом Владике Никодима Милаша награђен је г. Младен Калањ, а грамата признања додељена је Јови и Душанки Пуповац, Ратку Новаковићу, Предрагу Марунићу, Драги Калању, Владославу Станивуку, Слободану (Јове) Марунићу, Слободану (Николе) Марунићу, Бранку Калању и Миломиру Марунићу.

Због свога труда и помоћи да се чују вести из Епархије далматинске Православном Далмацијом награђена је новинарка Васка Радуловић.

Извор: Епархија далматинска