Двадесет година Епископске службе Владике Хризостома

Двадесет година Епископске службе Владике Хризостома

На дан Светих Апостола Петра и Павла навршило се двадесет пуних година како је Владика бихаћко-петровачки Г. Хризостом хиротонисан за Епископа, 12. јула 1991. године, након што је Свети архијерејски сабор СПЦ, на свом редовном мајском засједању, одлучио да се за епископа новоосноване Епархије бихаћко-петровачке изабере дотадашњи професор Богословије „Света три јерарха“ у Манастиру Крка протосинђел Хризостом /Јевић/.  Хиротонију је у београдској Саборној цркви извршио блаженопочивши Патријарх српски Павле, уз саслужење више архијереја Српске Православне Цркве.

Устоличење новохиротонисаног Епископа обављено је 4. августа 1991. године, у храму Светог Саве у Дрвару, када је дотадашњи администратор Епархије бихаћко-петровачке, Епископ далматински Г. Николај, као изасланик Светог архијерејског синода, увео новог архијереја у трон Епископа бихаћко-петровачких. С обзиром да се избор и хиротонија новог Епископа десила у само предвечерје Грађанског рата на подручју некадашње Југославије, било је јасно да ће пастирски рад Епископа Хризостома на канонском подручју Епархије бихаћко-петровачке бити сложен, мукотрпан и тежак, нарочито имајући у виду страдалну прошлост српског народа, као и велике посљедице педесетогодишње владавине комунистичког режима.

Упркос свим тешкоћама које је вријеме носило са собом, Епископ Хризостом обављао је своју архијерејску дужност како је најбоље умио и знао, градећи нове храмове, обнављајући постојеће, подижући порушене, оснивајући нове манастире, рукополажући нове свештенике, уводећи вјеронауку у школе...

У јесен 1995. године, када је Грађански рат у БиХ улазио у своју завршницу, готово сво подручје Епархије бихаћко-петровачке нашло се у непријатељским рукама, а преживјело српско становништво прогнано, храмови порушени и спаљени, породична огњишта угашена... И тада, када се чинило да је српском постојању на поменутим подручјима крај, Господ је дометнуо снаге и показао силу праведних у њиховој слабости, те је Епархија бихаћко-петровачка, под управом Епископа Хризостома, започела нови живот, саму себе, Божијом благодаћу, обнављајући из пепела. Управо тај труд, како би рекли зли језици, на бесплодној њиви, уродио је плодом достојним Љубави Христове, те своју трећу деценију епископства Преосвећени Владика Хризостом наставља пастирским радом на подручју повјерене му Епархије бихаћко-петровачке, чувајући вјеру светих предака, да би она и у потомцима засијала свјетлошћу Христовом.

Преосвећени Владико, на многаја Љета!

Светомаринска обитељ Клисина