Двадесет година хора у Сурчину

Двадесет година хора у Сурчину
Двадесет година хора у Сурчину
Двадесет година хора у Сурчину
Двадесет година хора у Сурчину

Изложбу поводом 20 година црквеног хора Покров Пресвете Богородице при храму Свете Петке у Сурчину припремила је чланица хора од оснивања гђа Верица Лакочевић. На паноима у Светосавској сали посетиоци могу видети фотограифје најстаријих појаца, списак свих чланова хора до данас, програме и гостовања, акте и одлуке, бројна признања. Изложба се може погледати сваког дана.

Црквено појање у Сурчину негује се са прекидима читаво столеће. Између два рата, поред великог хора који је појао са „кора“ како су тада  звали хорош-галерију изнад припрате „женске“ цркве, постојао је и мали - школски хор који је стајао за певницама.

Прве хоровође били су учитељи Максимовић Богољуб, Димитрије Николић Ћокалски; по рођењу Сурчинац кога су сви звали уча Мита; Лаза Јовановић и сурчински парох Тоодор Бајић звани поп Тоша. 

И за време Другог светског рата хор је појао, али само на велике празнике и славе зато што су многи чланови хора отерани у заробљеништво. По завршетку Другог светског рата, власт у држави су преузели комунисти и црквнео појање у Сурчину замире.

Божјом промишљу и благословом Пресвете Богородице, 1. априла 1998. године, на Другом бденију у сурчинској цркви после више деценија паузе почиње са радом мешовити хор Црквене општине Сурчин.

Црквени хор у Сурчину основан је благословом Епископа сремског г. Василија 1998. године. Први хоровођа био је мр Предраг Миодраг, који је водио хор до октобра 1998. године, а потом је диригентску палицу преузела професорка виолине Венија Томић Жарковић. Хор 2002. године преузима Татјана Бокић уз свесрдну асистенцију Миле Марковић. Од јануара 2010. године хором управља мр Предраг Стаменковић.

Мешовити хор у Сурчину броји око 30 чланова који сваке недеље поју свету Литургију у храму. Носилац је бројних признања у Србији и региону, чест је гост на разним духовним и културним дешавањима. Хором од децембра 2017. диригује Ђорђе Гавриловић. Хор је прославио своју прву славу 14. октобра 1999. године.

Извор: Епархија сремска