Двадесет година од упокојења Епископа Петра (Банкеровића)

Банкеровић Налаже се свим свештеницима било у суботу, 4. октобра, или пак у недељу 5. октобра да се у свим подручним Нам храмовима у Аустралији и Новом Зеланду служи помен за покој његове племените и много напаћене душе и да се молимо Господу да нам Он опрости све невоље и тешкоће које је покојни Епископ +Петар доживео овде од руку својих сарадника и пастве. А у самом манастирском храму Св. Сава у Холу где је похрањен, у суботу 4. октобра, Његово Преосвештенство Епископ Николај уз саслужење локалних свештеника и учешће учесника дечјег летовалишта, Нашим благословом, служиће упокојену литургију и парастос Епископу Петру, који уз свој благоверни народ је назаслужнији за изградњу манастира и дечјег летовалишта.

+ИРИНЕЈ
Епископ аустралијско-новозеландски и
Администратор Епархије за Аустралију и Нови Зеланд
Митрополије новограчаничке

Петар Банкеровић, рођен од оца Илије и мајке Босиљке, 22. августа 1925. у Сплиту, где му је отац био на служби као жандармеријски пуковник. Отац му се родио у Врању, од оца Милана и Милке (рођене Рогић, потомка војводе Петра Добрњца). Основну школу и 8 разреда гимназије је похађао у Новом Саду, Цетињу и Београду.

У манастир Јошаницу код Јагодине је ступио 1951. године, да би нешто касније, још увек као искушеник, прешао у манастир Горњак. Расофорни монах је постао у Виским Дечанима 23. новембра 1953. На Цвети 1954. је рукоположен у чин јерођакона од епископа Владимира (Рајића) у храму Св. великомученика Георгија у Призрену. У чин јеромонаха је од истог епископа рукоположен 17. октобра, 1954. године, у цркви Свете Тројице у Београду.

Извор: Епархија аустралијско-новозеландска