Двадесет трећа годишњица устоличења Владике Амфилохија у Трон цетињских митрополита

30. децембра навршиле су се двадесет и три године од устоличења Владике Амфилохија у Трон цетињских митрополита.

Тим поводом Митрополит Амфилохије је у Цетињском манастиру јутрос служио Свету службу Божију, уз саслужење цетињског свештенства и свештеномонаштва и молитвено учешће вјерног народа. У литургијској проповиједи владика Амфилохије је рекао да су нам у припреми за дочек празника Рождества Христовог од велике помоћи Свети Божји пророци.

„Они су предвидјели Његово Рођење, а кроз Њега наше спасење и вјечни живот свијета и човјека, почевши од боговидца и тајновидца Мојсија, који је већ у првој књизи Постања записао пророштво о доласку Сина Божијег, Спаситеља и Избавитеља свијета, говорећи о сјемену женином које ће газити на главу змијину“, рекао је Митрополит црногорско-приморски.

Послије тога то чине сви Свети пророци, сваки на свој начин, од времена Авраама, Исака и Јакова, нарочито Јакова, Јосифа. Нема ниједнога међу њима, који, поред осталих пророштава, није предвидио и Рођење Христово. Међу њима посебно мјесто заузимају Свети пророк Данило и тројица отрока који су пострадали у пећи вавилонској“, рекао је Владика.

„Истовремено, пророк Данило је открио многе токове људске историје, шта ће се догађати, каква ће царства долазити, како ће настајати и пропадати, као што се и догодило, као што и данас настају и пропадају. Предвидио је и Дан Господњи, али и рађање Месије, Искупитеља свијета. Видио је тајну Божју и сагледао тајне које се догађају у свијету и историји“, рекао је митрополит Амфилохије.

Након Литургије и причешћа вјерних, сестре манастира Дуљево су приредиле послужење а братија Цетињског манастира трпезу хришћанске љубави.

Извор: Митрополија црногорско-приморска