Двадесета слава обновљеног манастира Стањевића

Двадесета слава обновљеног манастира Стањевића
Двадесета слава обновљеног манастира Стањевића
Двадесета слава обновљеног манастира Стањевића
Двадесета слава обновљеног манастира Стањевића

На Тројичиндан манастир Свете Тројице Стањевићи свечаним евхаристијским сабрањем по двадести пут је прославио своју славу. Свеу Литургију служили су протојереј Иван Јанчић из Шапца, игуман Јефрем Дабановић, настојатељ манастира, јеромонах Игњатије Мијатовић и јерођакон Јован Шљиванчанин. Појао је хор Светог апостола Марка из Подгорице.

Прота Иван је изговорио беседу коју је преко 500 сабраних православних хришћана са пажњом саслушало.

После Свете Литургије, у порти манастира је извршено резање славског колача а потом је игуман Јефрем изговорио поздравно слово добродошлице многобројном народу који је пристигао са разних страна Црне Горе и шире, од Далеких али срцу блиских градова Русије до Београда, Шапца, и Босне поносне. Посебно је поздравио амбсадора Руске федерације г. Андреја Нестеренко и конзула Републике Србије г. Зорана Дојчиновића.

У спомен прве посете овом манастиру руског амбасадора, игуман му је уручио икону Светог Петра Цетињског подсетивши на светитељево завештање из тестамента о односу Црне Горе према Русији а рекао је и да је та икона сведок нашег памћења на помоћ Русије и боравке у ранијим вјековима руских дипломата и знаменитих људи у манастиру Стањевићима.

Господину конзулу Србије игуман је уручио књигу – споменицу о обнови цркава и манастира у Црној Гори као сведочанство духовног преображаја Митрополије с краја 20 и почетком 21 века.

Руски амбасадор је, уз речи захвалности, поздравио све присутне и честитао празник а такође је рекао да је ово дирљив чин одржања духовних веза два братска народа с обзиром да је међу присутним верницима било и око 20 православних верника из Русије. И конзул Србије се захвалио на дару и честитао манастирску славу игуману и свим окупљеним верницима.

По устаљеној традицији одржана је свечана духовна академија која се састојала из разноврсног програма. На почетку је монах др Павле Кондић одржао кратко предавање на тему руско-српских односа током Првог светског рата с посебим освртом на црквене односе. У музичком и сценском делу наступили су хор св. Апостола Марка из Подгорице, фолклорно друштво Грбаљ, деца са веронауке из Шапца, фолклорни ансамбл Ђурђевданско коло из Подгорице, народни гуслар и студент Музичке академије на гитари али је највећи аплауз добио дечак од 6 година који је одрецитовао песму молитву за мир.

Сав народ је домаћински угошћен за манастирском трпезом коју је, по древној традицији, обезбедило братство манастира уз помоћ бројних приложника. Овогодишња прослава манастирске славе у Стањевићима иде у ред најбројнијих сабрања народа од почетка обнове, како је то било 2013. и прошле године.

Извор: Митрополија црногорско-приморска