Двадесети Сабор Српске Православне Цркве у Северној и Јужној Америци одржан од 11-13. августа 2009.

Двадесети Сабор Епархија Српске Православне Цркве у Северној и Јужној Америци почео је у уторак 11. августа 2009. године у цркви Светог Ђорђа у Кантону, у Охају. Сабор је окупио архијереје, свештенство, председнике и делегате епархијских и црквених одбора из свих пет епархија Српске Православне Цркве у Америци.

Овај Сабор је посебно битан и за памћење је због тога што представља први сабор који је одржан од када је успостављено административно јединство међу свим парохијама у Српској Православној Цркви у Америци.

Отварање / Први дан Сабора

Двадесети Црквени Сабор СПЦ у Северној и Јужној Америци започео је са Божанственом Литургијом у цркви Светог Ђорђа. Велики број свештенства и делегата након што се причестио, започео је саборске активности. Његово Преосвештенство Епископ Митрофан је служио чин Призива Светог Духа.

Сви епископи Српске Православне Цркве у Северној и Јужној Америци су били присутни: Његово Високопреосвештенство Митрополит либертвилско-чикашки г. Христофор; Његово Преосвештенство Епископ канадски Г. Георгије; Његово Преосвештенство Епископ новограчанички и средњозападноамерички Г. Лонгин; Његово Преосвештенство Епископ источноамерички Др Митрофан, и Његово Преосвештенство Епископ западноамерички Др Максим.

Прву пленарну седницу отоврио је речима добродошлице домаћин Сабора Епископ Митрофан. Његова радосна констатација, да се ми више не сусрећемо као две одвојене администрације већ као једна уједињена, била је дочекана великим аплаузом. Он је позвао све присутне да се потруде да Сабор буде плодоносан, не само за нашу Цркву већ и за наш народ.

Његово Високопреосвештенство Митрополит Христофор је отворио Пленарну седницу. Он је рекао да се његова осећања данас не могу описати речима, пошто је проживео пуно тога током протеклих деценија. Митрополит је позвао све присутне да устану и да му се придруже у појању Тебје Бога Хвалим, у знак захвалности Господу за овај диван дар заједништва.

Епископ Лонгин је такође поздравио Сабор и притом рекао да је био сигуран да ће ово уједињење бити добро за нашу Цркву и народ, као и за спас наших душа.

Фестивал беседништва Св. Николај Жички 

Делегати су имали прилику да чују финалисте Другог Светониколајевског фестивала беседништва. Крис Радановић је представио финалисте који су били изабрани на такмичењу у свакој епархији. Тема овог фестивала је "Светлост и Спасење: Зашто је битно да се буде Православац у данашњем свету?"

Друга пленарна седница почела је после ручка. На њој су разматрани извештаји више Одбора, који су били установљени пре шест година да би помагали парохијама и епархијама у разним областима.

После вечерње службе и вечере, Управни Одбор је одржао је панел дискусију на тему "Радосне прилике Православног хришћанског управљања". 

Други дан Сабора

Званично фотографисање за Сабор и доручак уследили су након Божанствене Литургије на други дан Сабора.

Митрополит Христофор се захвалио Богу што су црквени сабори ставили већи нагласак на учење и на наше учвршћивање у вери. Он је посебно похвалио младе учеснике Фестивала беседништва Св. Николаја Жичког, који су нас поучили својим размишљањима о хришћанском животу.

На поподневном заседању разматрани су извештаји одбора, као и финансијски извештаји централних Црквених тела.

Увече, после вечерње, одржана је Конференција за младе пунолетне вернике и радионица "Развој младих лидера у парохијама".

Трећи дан Сабора

Последњег дана Сабора, у четвртак 13. августа прослава je почела Архијерејском Божанственом Литургијом. Свету  Литургији су служили сви присутни архијереји: Његово Високопреосвештенство Митрополит либертвилско-чикашки г. Христофор, Његово Преосвештенство Епископ канадски Г. Георгије, Његово Преосвештенство Епископ новограчанички и средњозападноамерички Г. Лонгин, Његово Преосвештенство Епископ источноамерички Др Митрофан, Његово Преосвештенство Епископ толедски и средњозападни Г. Марко из Антиохијске Православне Архиепископије, и Његово Преосвештенство Епископ западноамерички Др Максим.

Велики број свештенства и делегата се на Светој Литургији причестио.

Пета пленарна седница је започела одмах након доручка. Разматрани су законодавни послови. Том приликокм су разматрани чланови Устава у циљу бољег треминолошког одрђења у вези са административном реорганизацијом коју је усвојио Свети Архијерејски Сабор у мају 2009. године.

Последња пленарна седница одржана је после ручка. На њој је установљен нови Централни Црквени Савет, а чланови предходног сазива  су похваљени за досадашњни труд и рад.

Црквени Сабор је завршен торжественим појањем свих присутних делегата песме Тебје Бога Хвалим.

После вечерње службе уследио је банкет поводом завршетка Сабора на коме су учесници Сабора уживали у међусобном дружењу. Том приликом је и прочитана честитка Сабору од Његовог Високопреосвештенства Митрополита црногорско-приморског Г. Амфилохија у име Његове Светости Патријарха Павла и целе Српске Цркве.

Извор: www.serborth.org