Дванаесте Духовске свечаности

Дванаесте Духовске свечаности
Дванаесте Духовске свечаности
Дванаесте Духовске свечаности
Дванаесте Духовске свечаности

При цркви Ружици на Калемегдану и ове године братство храма организује Духовске свечаности. – Велико присуство Београђана. – Већ годинама посебно ангажовање проф. Драгомира Санда

"O кад бисмо ми могли да уђемо у тајну Божјег Промисла у животу људском! Страхом и трепетом испунили бисмо се пред сваким злим делом и пред сваким грехом људским..." пише Свети владика Николај (Велимировић) у Охридском прологу за дан 16. јун, за дан када су  на Калемегдану при цркви Ружици и капели Св. Петке свечано отворене 12. Духовске вечери.

Вече је у духу ових речи   отворио протојереј-ставрофор професор др Драгомир Сандо казавши: "Све је сасвим једноставно - онолико колико се Бог дâ и открива, толико се у нашем календару појачава црвено слово, и толико се вреднују празници. И  ми се окупљамо око великог  празника Духова, Свете Тројице, кроз које се открива сама личност Бога живога..."

Прво вече 12. Духовских свечаности одржано је у част 1000 година од престављења Светог Јована Владимира о којем је беседу произнео архимандрит Методије, игуман Цетињског манастира. У свом „Слову о Светом Јовану Владимиру у хиљадугодишњици његовог светог престављења“ високопреподобни архимандрит Методије казивао је о житију овог првог српског светитеља значајног за утемељење српске православне духовности. Митополија црногорско-приморска многим културним и духовним дешавањима прославља хиљадугодишњицу престављења  Светог Јована Владимира. 

Културноуметнички програм су употпунили драмски уметник Андреј Шепетковски, етно група школе „Мокрањац“ и црквени хор „Станковић“ при цркви Ружици, гуслар Немања Нешић и позната кантауторка Александра Радовић.

 У оквиру већ традиционалних свечаности престоничног града  друге вечери  многобројним верницима обратио се протојереј-ставрофор проф. др Радомир Поповић на тему "Саборовање у историјском контексту". Културноуметнички програм употпунили су народни појац Светлана Стевић, вокално-инструментални састав "Видовдан" под вођством Бранка Тадића, хор и рецитатори Х београдске гимназије "Михајло Пупин", драмски уметник Рада Ђуричин и народни певач Недељко Билкић. 

Треће вечери прослављања 12. Духовских вечери на Калемегдану одржано је у част Великог Светитеља и Чудотворца Василија Острошког, о коме је казивао драмски уметник Борис Пинговић. Представљена је збирка песама „Свети Василије, слава му и милост“ коју је приредила уважена књижевница Љиљана Хабјановић Ђуровић, а своје стихове су казивали књижевници: Радомир Андрић, председник Удружења књижевника Србије, Драган Мраовић, Зорица Арсић Мандарић и Зоран Радисављевић. 

У уводном слову ове збирке песама Митрополит црногорско-приморски Амфилохије, поред кратког житија  поноса монаха Светог Василија, пише и ове редове: "Ако нијесмо спремни да трпељиво носимо крст свој и да ходимо за Светим Василијем, немојмо очекивати да ће нам подарити здравље душе и тијела које иштемо. Слично се сличном радује. Светитељ даје дарове, Божје дарове онима који су их истински жедни и који су припремили своје срце, и свој ум и своју душу за њихово примање вјером и покајањем. То је оно на шта нас призива Ћивот Светог оца Василија."

Музичко поетско вече даривали су Марчела Франческо и Драган Млађеновић Шекспир - извели су неколико нумера по текстовима Бранка Радичевића. 

Недеља, 19.јун 2016, када наша Света Црква прославља Силазак Светог Духа на Апостоле, посвећена је деци која песмом, игром, стиховима радосно кличе празнику и окупљају своје ближње, учитеље и професоре, школске другове, све суграђане, госте.

"Благословен си Христе Боже наш, који се премудро јављаш!" пише у наслову програма који су организовали заједнички Пријатељи деце Београда  (приредили: Славка Грујичић и Александар Лазовић) и црква Свете Петке на Калемегдану. 

Ученици београдских основних школа: Борислав ПекићСиниша НиколајевићВаса Чарапић22. октобар, Јосиф Панчић, 14.октобар, Скадарлија, Дринка Павловић, Краљ Петар Први, Јован Миодраговић, Јелена Ћетковић, Сава Шумановић, Ђорђе Крстић. Уз основце учешће су узеле и 10. и 12. београдска гимназија.

Фолклорна група Основне школе "Ратко Митровић" је  својом игром и лепотом задивила  публику, а вредни кореограф г. Дејан Чубрилов показао је колико вреди труд и рад са младима. Песници Благоје Рогач и Божидар Пешев казивали су стихове у славу и част Господа и празника који нас окупља у радости.   

На Духовски понедељак 20. јуна 2016. о Светом владики Николају (Велимировићу) казивао је протођакон Љуба Ранковић (Епархија шабачка), који, захваљујући Његовом Преосвештенству Епископу шабачком г. Лаврентију, деценијама ради на објављивању дела Светог владике Николаја Охридског и Жичког, највећег српског беседника после Светога Саве.

У овој години наша Света Црква прославља 135 година од рођења Светог владике Николаја (Велимировића), 60 година од блаженог упокојења и 25 година од преноса моштију из Америке у родни Лелић

У овој Мисионарској години владике Николаја штампана издања су подељена деци, младима, вероучитељима, учитељима, епархиотима ове епархије. Тако су у 12.000 примерака штампана Мисионарска писма Светог владике Николаја; 25.000 примерака катихизиса Вера светих; 60.000 примерака знамените књиге Први Божји закон - тумачење Десет Божјих заповести. Протођакон Љуба Ранковић је пожелео да се у богословље српско и у наше школе врати тихи глас светог Владике Николаја. 

Због невремена предавање је одржано у цркви, и то је донело посебност овој вечери. У уметничком делу учествовали су ученици Правно-пословне школе из Београда, а програм је водио ђакон Саво Милин. 

Филм младог, али изузетно запаженог редитеља Александра Ђуровића: „Након што је петао запевао!“ завршио је ово изузетно духовно вече, укрепило све у вери и дало надахнуће за нове подухвате. Иначе, о овом српском ствараоцу чули смо на радост свих нас следеће вести: Дугометражни документарни филм ”ВИ ИДИТЕ, ЈА НЕЋУ!” Хаџи-Александра Ђуровића биће приказан у оквиру званичне селекције и такмичарског програма 38. Међународног филмског фестивала у Москви. Филм је настао по књизи ”Љетопис новог косовског распећа” Митрополита Амфилохија и говори о вишевековном страдању Срба, као и њиховог духовног и културног наслеђа на просторима Косова и Метохије. Ово је први међународни фестивал А категорије који приказује филм, такође и руска премијера филма. Филм је српској публици премијерно приказан у септембру 2015. године, након чега је имао више од 25 пројекција у региону, као и у дијаспори и, уз то, на телевизијама. Пројекција у Москви одржаће се у понедељак 27. јуна у 19 часова у мултиплексу Октобар (улица Нови Арбат 24) у сали 2.

Завршно вече 12. Духовских свечаности је на Духовски уторак 2016.

З.Зец

Дванаесте Духовске свечаности
Дванаесте Духовске свечаности
Дванаесте Духовске свечаности
Дванаесте Духовске свечаности