Две цркве добитници међународне награде

Старовизантијска црква са фрескама из периода иконоборства и синајски манастир добитници награда за међународну културно наслеђе.

Древна црква Свете Недеље на јужном егејском грчком острву Наксосу и мозаик Преображења у манастиру Свете Катарине из 6. века на Синајској гори проглашени су добитницима награде за културно наслеђе / Еуропа Ностра за 2018. годину у катерорији очувања.

Награда Еуропа Ностра је једна од највиших почасти у области европског наслеђа. 20 победника из 17 земаља је прогласила Еуропа Ностра 15. маја 2018, пошто су „препознати због њихових импресивних достигнућа у очувању, истраживању, посвећеној служби, и образовању, обукама и подизању свести“.

„Топло честитам овогодишњим ‘шампионима наслеђа’... Ми смо дубоко импресионирани посебним вештинама, креативношћу, посвећњношћу и великодушношћу толиког броја професионалаца, волонтера и помагача наслеђа из целе Европе ... Наши добитници награда су живи примери да је наше културно наслеђе много више сећање на нашу прошлост; то је кључ за разумевање наше данашњице и извор наше будућности,“ рекао је познати оперски певач и председник Еуропа Ностре Пласидо Доминго.

Црква Киријаки је прави драгуљ, коју карактерише јединствени низ зидних фрескописа који потичу из 8. или 9. века, из времена када су јеретици иконоборциа пројурили кроз Цркву, уништавајући безброј вредних икона. Коначни пораз ових јеретика прославља се сваке прве Недеље поста познате као Тријумф Православља.

Извор: Православие.ру (са енглеског Инфо служба СПЦ)