Дводневна посета Епископа Пахомија Црквеној општини Босилеград

 Дводневна посета Епископа Пахомија Црквеној општини Босилеград
 Дводневна посета Епископа Пахомија Црквеној општини Босилеград
 Дводневна посета Епископа Пахомија Црквеној општини Босилеград
 Дводневна посета Епископа Пахомија Црквеној општини Босилеград

Његово Преосвештенство Епископ врањски Господин Пахомије посетио је Црквену општину Босилеград 26. и 27. новембра 2011. године. У току своје дводневне посете ЦО Босилеград, која се налази на крајњем југоистоку Србије, Епископ Пахомије обишао је више цркава у све три Босилеградске парохије и на лицу места се уверио у каквом су стању Цркве и шта је неопходно предузети за њихову обнову и што бољу мисију наше Свете Цркве на овим просторима.

Своју посету Епископ Пахомије је започео у раним преподневним сатима 26. новембра када је у пратњи председника Општине Босилеград господина Владимира Захаријева, затим председника Спортског друштва „Младост“ господина Стевице Стојкова и јереја Зорана Стојанова посетио Цркву Светог пророка Илије у селу Горња Лисина која је саграђена 1871. године.

После обиласка цркве у селу Горња Лисина, Епископ Пахомије са пратњом обишао је нови храм у изградњи у селу Плоча који је посвећен Светој Тројици. Изградња овог храма отпочета је 02. новембра 2011.године. За непуних месец дана, груби грађевински радови напредују по утврђеној динамици и без било каквих проблема.

Даљи обилазак је настављен посетом цркви Св. архангела Михаила у селу Горња Љубата која је освећена 1926. године, а по димензијама је друга  на територији општине Босилеград одмах после Цркве Св. Tројице у селу Извор. На овој цркви у току су грађевински радови око санирања купола и олука.

Епископ Пахомије је обишао и цркву Вазнесења Господњег у селу Доња Љубата. Ова Црква је у грађевинском погледу изузетно очувана јер је пре неколико година обновљена, али има малих недостатака у унутрашњости цркве који морају бити хитно отклоњени. Иначе у црквама у Доњој и Горњој Љубати служио је чувени прота на овим просторима Александар Трајков који је један дужи временски период био и намесник босилеградског намесништва.

Свој обилазак Епископ Пахомије је наставио обиласком цркве Св. Пантелејмона у селу Рикачево која је саграђена 1908. године, али нажалост пре петнаестак година се урушила. Тренутно се рашчишћавају остаци како би се ова црква обновила у изворном облику.

После вечерње службе у службеним просторијама Црквене општине Босилеград одржан је састанак са члановима ЦОУО ЦО Босилеград и надлежним паросима, а Епископ је дао инструкције шта треба да се хитно предузме у организационом смислу да би се побољшала мисија Наше Свете Цркве на овим просторима.

Такође, урађен је и оквирни план за 2012. годину, који треба да разради и усвоји ЦОУО ЦО Босилеград и који мора да буде основица за рад у 2012. години. Разматрано је и питања око сређивања архива по црквама јер су многе од њих намерно уништаване од неких појединаца којима и није стало до Христа и хришћанства.

На празник Св. Апостола Филипа, Епископ Пахомије служио је Свету архијерејску Литургију у цркви Св. апостола Филипа у селу Бистар уз саслужење јеромонаха Јована Станојкова и јереја Зорана Стојанова, пароха босилеградских.

После Свете Литургије извршен је опход око цркве, а након тога је Епископ Пахомије пререзао славски колач. У Свом обраћању благоверном и Христољубивом народу села Бистар и читаве општине Босилеград Епископ Пахомије је честитао празник и почетак поста нагласивши да нам је предстојећи Божићни пост прилика да исправљамо своје путеве, да се обожимо и будемо уистину најсавршеније Божије створење.

Кум овогодишње славе је за све присутне приредио трпезу љубави.

У повратку Епископ Пахомије, у пратњи господина Владимира Захаријева и господина Страшка Апостолова, директора Дирекције за грађевинско земљиште и путеве Општине Босилеград, као и јеромонаха Јована Станојкова и јереја  Зорана Стојанова, обишао је и цркву Св. великомученика Георгија у селу Доње Тламино, а потом и цркву Св. Харалампија у селу Бранковци  и цркву Св. Петке у селу Рибарци.

Епископ Пахомије посету је завршио обиласком цркве Рођења Пресвете Богородице у Босилеграду где је са старешином цркве јерејем Зораном Стојановим размотрио даље активности које би побољшале мисију Наше Свете Цркве на овим просторима.

Црквена општина Босилеград