Двострука улога културне баштине

У Музеју "Рас" у Новом Пазару, министар Небојша Брадић је промовисао монографију „Светска баштина Србија" на стручном представљању споменика културе са Унескове листе светске баштине који се налазе на територији Србије.

- Културну баштину треба да штитимо и откривамо прво себи самима, па онда и свету. Публикација је већ представљена у Народном музеју у Београду а потом у Лепосавићу и Зајечару. Следи промоција у Краљеву, а након Србије у Лајпцигу, Пекингу, Шангају, Паризу.... Монографија је до сада објављена на енглеском, немачком и кинеском језику, а у припреми су и преводи на француски, руски, италијански... - рекао је министар Брадић промовишући монографију у присуству званица, међу којима су били и министар без портфеља Сулејман Угљанин и амбасадор Републике Турске у Београду Ахмет Суха Умар.

Том приликом, како пише на сајту Министарства културе, министар Брадић је отворио изложбу посвећену српским споменицима са Унескове листе светске баштине. У склопу промоције публикације, делегација Министарства културе обишла је манастире Сопоћани и Ђурђеви ступови.

- И иако су манастири Сопоћани и Ђурђеви Ступови под заштитом Унеска, обавеза је државе, локалне самоуправе и манастирског братства да стално раде на реконструкцији, али и презентацији споменика, и држава ће уложити значајна средства како би обновила ова два манастира - казао је министар.

На листи светске културне баштине налазе се Студеница од 1986. године, Стари Рас са Сопоћанима од 1979, четири споменика на Косову и Метохији међу којима су манастир Високи Дечани који је уписан 2004, а од 2006. године су му као угрожена културна баштина придружени и Пећка Патријаршија и Грачаница и црква Богородица Љевишка. Гамзиград, односно Ромулијана, једини је од наших археолошких локалитета на Унесковој листи и уписан је 2007.године.

Листа светске баштине садржи 890 локалитета културног и природног богатсва, оцењених од Комитета светске баштине као места изузетне универзалне вредности. У Листу светске баштине се убраја 689 културних, 176 природних и 25 мешовитих локалитета који се налазе у 186 држава.

Извор: Блиц