Двоструки јубилеј на Универзитету у Грацу

Екуменски двоструки јубилеј биће обележен на Универзитету у Грацу 30. и 31. марта 2017. године: пре 50 година Институт за екуменско богословље и патрологију основан је као први екуменски институт уопште на аустријском тлу. Пре 30 година, такође је основан огранак екуменске Фондације Про Оријенте такође у Грацу. Оба јубилеја се свечано обележавају у четвртак академијом и екуменским симпосионом у петак, 31. марта, на Универзитету у Грацу. Међу говорницима је и професор православног богословља на Унверзитету у Дараму (Енглеска) Андреј Лаут.

Институт је основан 17. децембра 1966. године као плод екуменског отварања после Другог ватиканског концила (1962.-65.) од стране тадашњег министра образовања Теодора Пифл-Перчевића под називом Институт за историју догме и екуменско богословље. Први и дугогодишњи директор је био грацки теолог Јоханес  Бауер, који се налазио на челу Института до одласка у пензију 1995. године. Бауер се сматра пиониром католичких библијских студија, као и стегоноша екуменизма. Он је такође био први лаик у земљама немачког говорног подручја који је одбранио хабилитацију из католичке теологије.

Од 1997. до 2008. године Институт је предводила теолог и експерт за теолошке женске студије и родна питања проф. Ана Јенсен. Од 2011. године Аргентинац проф. Пабло Аргарате је директор Института. Пре именовања у Грацу предавао је у Аргентини, Немачкој и Канади. Стављао је нагласак на пневматологију и православље. Научна публикација Института од 1977. године јесте серија Екуменски форум. Грацке свеске за конкретан екуменизам. До 2008. године Институт је такође уређивао серију Грацке теолошке студије.

Православни богослов - стални предавач на Иснтитуту

Године 1999. Институт је коначно припојен Одељењу за православље које води проф. Григориос Ларенцакис. Од тада, Институт ради под данашњем пуним именом - Институт за екуменско бгоословље, православље и патрологију. Ларенцакис је докторирао 1969. године у Инсбруку као први некатолички теолог на католичкој високој научној установи у Аустрији. Године 1982. стекао је звање професора на Универзитету у Грацу. До тада није било случајева да православни теолог постане члан професорског колектива католичког универзитета. Од 1995. до 1997. године Ларенцакис је био директор Института за екуменско богословље и патрологију. Од 1997. био је заменик директора Института. Почев од 2007. године он је у пензији.

30 година Фондације Про Оријенте у Грацу

Грацку секцију Фондације Про Оријенте установио је тадашњи бискуп у Грацу Јохан Вебер 14. новембра 1987. године ради неговања незваничног дијалога између Католичке Цркве и Православне Цркве у тој бискупији. Један од нагласака рада ове секције јесте сарадња с Православним Црквама у југоисточној Европи, са посебним освртом на Румунију, Србију и Грчку. Од 9. октобра 2009. године председавајући секције је Питер Пифл-Перчевић, а његов  заменик је проф Ларенцакис.

Извор: Катпрес (с немачког Радомир Ракић)