Џереми Ајронс о митрополиту Амфилохију

Сада већ давне, 2002. године, познати холивудски глумац Џереми Ајронс био је у манастиру Острогу, а том приликом је упознао и митрополита Амфилохија. После дужег пријатног разговора Ајронс је на питање новинара прокоментарисао сусрет следећим речима: “Сусрет са митрополитом г. Амфилохијем је био такав да сам заборавио на филм и све везано за филм. Сусрет је био један од врхунаца мог живота. Можда сам ја чувени глумац али сам духовно врло обичан човек и упознати такву личност као што је ваш Митрополит у Црној Гори је нешто изузетно. Оног тренутка када је ушао у кабинет ја сам знао да пред собом имам ретког човјека. То се не дешава тако често, можда два или три пута у животу имао сам привилегију да сретнем таквог човека, такву личност…“.

И митрополит Амфилохије је на молбу новинара предочио свој доживљај сусрета са глумцем: „Задовољство је када се срећемо са људима који су схватили зашто су на овој земљи и који се труде да остваре своје назначење на земљи. Чини ми се да је г.Ајронс један од таквих људи, зна зашто је овде и онај таленат који му је Бог дао максимално користи. То је велики дар за њега, јер није се узалуд родио, али то је дар и за друге људе, јер собом и својим даром он обогаћује друге и то је велика ствар.“

Џереми Ајронс је присуствовао чак и бденију уочи великог празника Крстовдана у једном од највећих хришћанских светиња манастиру Острог.

Извор: Митрополија цроногорско-приморска