Египат: Нападнуто више од 80 цркава и хришћанских школа

Коптски епископ Луксора: Нападима се земља гура у хаос

У Египту је према најновијим црквеним подацима више од 80 цркава и хришћанских школа било циљ напада Муслиманске браће и њихових помагача. Овим  нападима жели се земља гурнути у хаос, изјавио је у уторак коптски католички бискуп Луксора Јован Закарија ватиканској новинској агенцији Фидес. Муслиманска браћа пребацуију хришћанима кривицу за свргавање председника Мохамеда Мурсија, вели епископ. Међутим, ово није тачно.

Додуше, тачно је да је хришћанска мањина учествовала у демонстрацијама против Мурсија. Они су, ипак, само један мали удео у становништву од 30 милиона Египћана који су из протеста притив председника изашли на улице, истакао је епископ Јован. Већина демонстраната били су муслимани.

Према наводима епископа, само Коптска-католичка црква у Египту води 200 школа у којима заједно уче и хришћанска и муслиманска деца. Овој, с Римом сједињеној Цркви, припада око 170.000 верника.

После једног покушаног атентата, овај епископ луксорски, како сам истиче, налази се под заштитом полиције и војске, који пазе на његову резиденцију. Уз то су снаге безбедности саветовале хришћанима у Луксору да не напуштају своје куће. Укупно узевши, ситуација у овом граду није тако „критична“ као што је у горњеегипатским градовима Минији и Асиуту или Каиру, тврди епископ.

 Извор: Катпрес