Египат отпочео обнову цркава уништених под Муслиманским братством

Египатска војска почела је обнову хришћанских цркава и објеката после неколико година након што их  је Муслиманско братство порушило.

На Бадње вече египатски председник Абдел Фатах ал-Сиси извинуо се египатском хришћанском становништву и поновио је своје обећање да ће обновити цркве. Он је првобитно то обећао када је преузео власт 2013. године.

Он је, између осталог, рекао „да нам је требало дуго да поправимо и обновимо запаљене цркве ... Ове године све ће бити поправљено. Молим вас примите моје извињење за оно што се догодило ... Ако Бог да, до следеће године неће бити ниједна црква или кућа која неће остати обновљена.“

Војска је започела обнову цркава уништених у августу 2013. године након што је влада прекинула демонстрације у корист бившег председника Мухамеда Морсија. Тада је министар одбране ал-Сиси обећао да ће поправити цркве.

Муслимани су се удружили и сакупили новац да се у априлу изгради нова коптска црква на северу Каира. Коптски епископ Венијамин такође је започео је да сакупља средства за изградњу цркве посвећене Пресветој Богородици.  Исламске вође у тој области су чули за овај фонд и позвали муслимане да такође прилажу новац.

Египатска највиша муслиманска духовна  власт универзитет Ал Азар и друге хришћанске цркве развили су Породичну кућу 2011. године након „смртоносних бомбашких напада 2011. на две цркве у Александрији“. Група је отворила специјалан рачун за донације у октобру 2013. намењене за изградњу цркава.

Извор: Православие.ру (превод Информативне службе СПЦ)