Египат: Пут преко манастирског комплекса

Већ дуже од две године води се спор између египатских власти и коптског манастира Светог Макарија у оази града Фајума у Вади Ел Натрун (Нитријска пустиња) око пута који треба да пређе преко манастирског земљишта. После првог рочишта адвокат је обавестио монахе да још нема адекватног решења за могуће решење, јавља Прес служба Ватикана "Фидес" у петак.

Планирана друмска веза између Фајума и друге оближње области у оази на том  подручју упропастиће археолошки локалитет цркве из четвртог века и водоснабдевање манастира Светог Макарија, нагласили су монаси. Пре почетка рада  предложено је неколико алтернатива како би се поштедео манастир. Такође, одговорни египатски министар за археолошка истраживања изјавио је своје противљење пројекту у његовом садашњем облику.

Када су се булдожери приближили манастиру пре две године, коптски монаси су стали телима на пут да  спрече даљу градњу. Радници муслиманске религије су уз узвике "Алаху Акбар"  возилима насрнули на хришћане монахе.

Монах који је ухапшен у тадашњим расправама и даље је у притвору. Молба за помиловање упућена од стране  манастира председнику Абдел Фатах ал-Сисију  наишла је на ђутање, јавио је "Фидес" у петак.

Извор: Катпрес (превод Информативне службе СПЦ)